Bron- en mineraalwater is beter voor je dan kraanwater: feit of fabel?

Bron- of mineraalwater drinken lijkt een gezonde keuze. Advertenties geven een beeld van zuiverend, puur, fris water dat direct uit de natuur komt en allerlei heilzame mineralen bevat. Maar is het echt gezonder om water uit een flesje te drinken in plaats van uit de kraan?

In dit artikel worden de gevolgen voor het milieu van gebotteld water (de vervuiling door bijvoorbeeld plastic flesjes en het vervoer) buiten beschouwing gelaten, hoewel dit natuurlijk ook iets is om rekening mee te houden als je een keuze maakt.

Bron- en mineraalwater

Het verschil tussen bronwater en mineraalwater is dat bronwater eerst ergens heen wordt vervoerd voordat het in een fles gedaan wordt, terwijl mineraalwater bij de bron wordt gebotteld. Kraanwater is grondwater of oppervlaktewater dat door drinkwaterbedrijven wordt gezuiverd.

Door die verschillende afkomst kan gebotteld water inderdaad andere stoffen bevatten dan kraanwater, afhankelijk van de bron waar het vandaan komt. Maar ook kraanwater bevat mineralen, natrium en kalium. Deze stoffen heeft je lichaam nodig, maar kun je ook uit voedsel halen. Echter, de stoffen die bijvoorbeeld via mest op het land worden verspreid, vind je ook inhele lage hoeveelheid terug in kraanwater. De Nederlandse regering heeft wettelijk vastgesteld hoeveel er van elke stof in kraanwater mag zitten zodat het niet schadelijk is voor de gezondheid, en controleert dit streng.

Gezonder?

Maar is het nou waar dat water uit flesjes gezonder is? Onderzoek uit Duitsland wees vorige maand uit dat er in veel mineraalwater helemaal niet zo veel mineralen zitten. Soms bevat kraanwater zelfs meer mineralen dan flesjes mineraalwater. Het hangt helemaal van de bron af hoeveel mineralen er in bron- en mineraalwater zit. En water uit een flesje al mineralen bevat, is dat te weinig om echt effect te hebben op je gezondheid.

Een ander punt waar de fabrikanten op wijzen, is dat hun water niet is bewerkt met chemische stoffen om het te zuiveren. Hiermee doelen ze op chloor dat soms aan water wordt toegevoegd door leidingmaatschappijen. Echter, maar 20 % van het Nederlandse water bevat chloor. Dit kun je soms proeven, maar het is niet schadelijk voor de gezondheid.

Het is dus een fabel dat bron- of mineraalwater gezonder is dan kraanwater. De mineralen die in zowel gebotteld water als kraanwater zitten, kun je veel effectiever binnenkrijgen via voedsel. Ook is kraanwater niet meer vervuild dan gebotteld water: de Nederlandse overheid houdt dat goed in de gaten. Wel kun je de smaak van bron- of mineraalwater lekkerder vinden dan kraanwater, zeker als je net van die 20% drinkt waar chloor aan is toegevoegd.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie