Gezonde darmen

Gezonde darmen zijn onmisbaar vooreen gezonde spijsvertering, stoelgang en je immuunsysteem. Je kunt zelf veeldoen om ze in goede conditie te houden. Lees het in dit dossier. 

Gezonde darmen

darmen

Heb jij wel eens last van een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree of winderigheid? Veel mensen hebben met enige regelmaat buik- en darmproblemen. Hoe kan je dit proberen te voorkomen en zorgen voor een goede en gezonde stoelgang?

Lees verder

Het verbeteren van je stoelgang

stoelgang

Eén van de symptomen van problemen met je spijsvertering, is een onregelmatige stoelgang. Pijn in je buik, een opgeblazen gevoel of constipatie zijn klachten van een slechte stoelgang. Ben je de problemen met je stoelgang zat, dan hebben wij een aantal tips voor je.

Lees verder

Voeding bij darmklachten

Als je darmklachten hebt, zoals bijvoorbeeld diarree, moet je toch zo normaal mogelijk eten. Voldoende vezels, bijvoorbeeld volkoren brood, peulvruchten en fruit. Vezels binden het vocht en helpen zo de darmwerking weer op gang te komen. Ook als je last hebt van obstipatie (verstopping), kun je het beste veel vezels eten en voldoende drinken.

Lees verder

Reizigersdiarree

Op vakantie, vooral in (sub-)tropische landen, krijgen veel mensen (wel 30 tot 50 procent!) last van reizigersdiarree. Het ontstaat meestal door voedsel of water dat besmet is met bacteriën of virussen. Dit kan vooral voorkomen als de omstandigheden onhygiënisch zijn, bijvoorbeeld bij eten dat op straat verkocht en bereid wordt.

Lees verder

Obstipatie en diarree

Wat is een normale ontlasting? Dat is moeilijk te zeggen, het verschilt per persoon. De een gaat elke dag één of meerdere keren naar de wc , de ander maar drie keer per week. Maar zolang de ontlasting soepel en zonder klachten verloopt, is het in orde. 

Lees verder

Antibiotica en Probiotica

Bij een infectie kan het soms nodig zijn om antibiotica te gebruiken. Deze schakelen de ‘slechte’ bacteriën uit, maar hebben helaas ook een negatief effect op de gezonde bacteriën. Vaak ontstaat daardoor diarree.

Lees verder

Alarmsignalen van darmen

Iedereen heeft wel eens buikpijn of darmkrampen. Het is even vervelend maar meestal duurt het een dag en dan is het weer weg. Soms heb je er wat langer last van maar bijna altijd gaat het na verloop van tijd over. In sommige gevallen kun je beter toch naar de dokter gaan. Heb je al…

Lees verder

De ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het maag-darmstelsel. Door de ontstekingen in de darmen kunnen deze vernauwd of zelfs afgesloten raken. Jaarlijks wordt er in Nederland bij ongeveer 1000 mensen de ziekte van Crohn geconstateerd. De ziekte openbaart zich vaak tussen het 15e en 30e levensjaar.

Lees verder
Pagina