Verslavende neusspray

Hooikoorts of een verkoudheid

Iedereen heeft wel eens last van een verstopte neus. Vaak kan een neusspray je hierbij helpen om het ademen wat gemakkelijker te maken. Toch moet je deze niet te vaak of te lang gebruiken. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat je verslaafd kan raken aan de neusspray.

Neusspray

De verslavende werking zit in de stof xylometazoline. Deze zorgt ervoor dat de gezwollen slijmvliezen kleiner worden en de bloedvaatjes vernauwen. De stof zit niet in alle neussprays en ook niet alle neussprays kunnen dus verslavend zijn.

Xylometazoline kan het neusslijmvlies beschadigen. Het blijft gezwollen en je hebt constant neusspray nodig om van je verstopte neus af te raken. Je zal merken dat je steeds vaker neusspray nodig hebt. Je raakt gewend aan het gebruik van neusspray.

Verslaafd

Het is moeilijk om van het gebruik van de neusspray af te komen als je eenmaal verslaafd bent. Je krijgt het benauwd en kan maar moeilijk slapen als je stopt met de spray. Toch moet je hier proberen doorheen te komen en na een aantal dagen zal je merken dat de neusverstopping over gaat. Ook kan je proberen de neusspray rustig af te bouwen of een neusspray zonder de stof xylometazoline te gebruiken.

Gebruik een neusspray alleen als je neus echt verstopt is. Gebruik de spray niet om een verstopping te voorkomen. Gebruik de neusspray niet vaker dan één tot twee keer per dag en niet langer dan zeven dagen achter elkaar.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie