Hoe kun je bedplassen voorkomen?

0
3621
bedplassen

Bedplassen is erg vervelend voor iedereen, dat hoeven we waarschijnlijk niet meer te vertellen. Voor de ouders maar ook zeker voor het kind. Gelukkig verdwijnt het bedplassen meestal vanzelf wanneer het kind ouder wordt. In de tussentijd kun je gebruik maken van de tips in dit artikel, maar ook wanneer het niet vanzelf lijkt te stoppen kun je hier veel aan hebben.

Veel drinken overdag

Laat je kind overdag voldoende drinken maar zorg ervoor dat je hier mee stopt een uur voordat het tijd is om naar bed te gaan. Daarnaast doe je er goed aan je kind geen thee, koffie, warme chocomelk of cola te geven want hier zit cafeïne in en dat zorgt ervoor dat hij/zij juist meer moet plassen.

Bedplassen voorkomen met een beloningssysteem

Een beloningssysteem voor het bedplassen heeft meestal geen nut, omdat een kind hier geen controle over heeft. Wat je wel kan doen is je kind overdag belonen wanneer hij/zij voldoende drinkt en er ook zelf aan denkt op tijd naar de wc te gaan. Ook plassen voordat je kind naar bed gaat is belangrijk en als hij/zij hier zelf aan denkt verdient dat zeker een beloning.

Sowieso doe je er goed aan je kind gedurende de dag steeds aan te moedigen naar de wc te gaan, maar het fijnste is natuurlijk wanneer je kind hier zelf ook aan denkt. Zorg er ook voor dat hij/zij ’s nachts bij de wc kan komen, of breng je kind naar de wc voordat je zelf naar bed gaat.

Straf je kind niet

Het heeft geen nut je kind te straffen wanneer hij/zij in bed heeft geplast. Bedplassen komt vaak voort uit onderliggende stress of spanning en wanneer je hem/haar straft voor iets waar het kind geen invloed op heeft kan dit alleen maar zorgen voor nog meer stress. Dit zorgt er automatisch voor dat het bedplassen alleen maar erger wordt.

Onderliggende oorzaken van bedplassen

Als niks blijkt te helpen kan het ook lonen om eens met de huisarts in gesprek te gaan. De kans is namelijk aanwezig dat er iets anders aan de hand is. Dit heeft wel pas nut wanneer het kind 7 jaar of ouder is; tot de leeftijd van 6 jaar is het medisch namelijk volledig normaal af en toe in bed te plassen. De onderstaande drie factoren kunnen dan ook het bedplassen veroorzaken:

  • Een hoge nachtelijke urineproductie. Hierbij is de afscheiding van het antidiuretisch hormoon onvoldoende waardoor het de nachtelijke productie van urine niet kan verminderen.
  • Hoge wekbaarheidsdrempel. Dit houdt in dat het kind niet uit zichzelf wakker wordt van een volle blaas en daardoor dus in bed plast. Vaak worden ze ook daar niet wakker van.
  • Een kleine functionele blaascapaciteit gecombineerd met het te vroeg samentrekken van de blaas komt ook nog weleens voor. Dit wordt ook wel een instabiele blaas genoemd.

Daarnaast is het ook zo dat bedplassen erfelijk kan zijn. Kinderen van ouders waarbij één ouder of allebei vroeger last hadden van bedplassen, gaan zelf vaak ook bedplassen. Er is hiervoor een onderzoek gedaan waarbij drie genen werden geïdentificeerd, die allen in verband staan met het bedplassen. Echter is nog niet duidelijk wat de rol hiervan precies is.

Lees ook: De impact van waterpokken