Hoe werkt acupunctuur?

0
2952
acupunctuur

Acupunctuur is een vorm van alternatieve geneeswijze, waarbij enkel gebruik wordt gemaakt van naalden. Deze worden op verschillende plekken op je lichaam toegepast om je te helpen bij verschillende kwalen. In dit artikel leggen wij je uit wat het precies is.

Klassieke Chinese geneeskunde

Acupunctuur maakt al heel lang deel uit van de klassieke Chinese geneeskunde; die alle gezondheidsproblemen benadert vanuit een holistische hoek. Dit houdt in dat zij ervan uitgaan dat alles wat met onze gezondheid te maken heeft met elkaar verbonden is. Problemen worden dan ook nooit los van elkaar gezien, maar staan altijd met elkaar in verbinding. Ook gaan zij er vanuit dat lichaam en geest één geheel vormen.

Acupunctuur, wat doet het?

De klassieke Chinese geneeskunde ziet een aandoening aan het lichaam of aan onze geest als een verstoring van ons algemene welzijn van onze energiebalans. Acupunctuur is een behandeling om dit weer te normaliseren. Dit doen zij door alles weer in evenwicht te brengen. Op deze manier speelt acupunctuur in op onze lichamelijke, geestelijke en emotionele ontwikkeling.

Het gebruik van veel kleine naalden

Binnen de acupunctuur wordt er gebruik gemaakt van heel veel kleine naalden. Deze worden op bepaalde plekken in onze huid geprikt. De naalden werken pijnstillend en behandelen de aandoening. De naalden doen geen pijn, je voelt hooguit een klein prikje. Wel veroorzaken ze kleine schokjes, deze geven aan dat de juist plek in je lichaam is gevonden. Op het moment dat de energiebalans hersteld is door middel van de naalden, verdwijnen de klachten ook direct.

Hoe werkt acupunctuur

Voordat er begonnen kan worden met de behandeling word je eerst grondig onderzocht. Je vorm, de aanslag en kleur van je tong, de kleur van je gezicht en de kracht, kwaliteit en het ritme van de pols. Door dit te onderzoeken wordt er een diagnose gesteld en een behandelingsplan gemaakt. Meestal duurt een behandelplan een paar maanden, waarin je zes of twaalf behandelingen hebt.

Drie fasen

Op het moment dat de diagnose is gesteld en het plan duidelijk is kan de acupuncturist beginnen met de behandelingen. Dit gebeurt altijd in drie fasen die we hieronder zullen vermelden.

 • Eerst worden er tussen de 5 en 20 fijne naalden geplaatst op de juiste plekken om zo de klachten te behandelen.
 • Daarna worden de naalden zachtjes bewogen. Op het moment dat de naalden op de juiste plek zitten voel je een tinteling; dat is het bewijs dat de naald goed zit. De therapeut zal de naalden gaan bewegen en hierbij kun je een kleine schok of warmte voelen. De naalden blijven vijftien tot dertig minuten zitten.
 • Wanneer de naalden verwijderd worden voel je hier nagenoeg niets van.

Waar helpt het bij?

Er zijn veel mensen over de hele wereld die de voordelen van acupunctuur hebben ervaren. Over het algemeen wordt er gezegd dat je vooral verbetering en genezing ervaart bij onderstaande klachten:

 • Hoofdpijn en migraine
 • Vermoeidheid of chronische vermoeidheid
 • Rugpijn
 • Reuma
 • Artrose
 • Artritis
 • Schouder- en nekpijn
 • Spier- en gewrichtspijn

Lees ook: Zo herken je een alcoholverslaving