Kalknagels; hoe voorkom je het en hoe kom je er vanaf?

0
1873
kalknagels

Hoewel de naam anders doet vermoeden, hebben kalknagels helemaal niks met kalk te maken. wanneer je last hebt van dit soort nagels heb je last van een schimmelinfectie die je nagels aantast, en dit zorgt ervoor dat ze eruit gaan zien als kalk. Ongeveer een kwart van de wereldbevolking heeft hier wel eens last van gehad.

Een onschuldige schimmel op de huid is veelvoorkomend, iedereen heeft dit. Een schimmel is gek op plekken die vochtig en warm zijn, daarom voelen zij zich ook goed op hun plek op je voeten. Op het moment dat een schimmel de huid of nagels binnendringt, heb je last van een infectie. Vaak begint dit bij de nagelranden, daarna krijgt je nagel een geelachtige of witte vlek. Vanuit die plek verspreidt de schimmel zich verder in je nagel waardoor deze dikker en brokkelig kan worden. Dit zorgt vervolgens weer voor een broze en vervormde nagel, dat er niet alleen lelijk uitziet maar ook pijnlijk kan zijn. Alleen hoe voorkom je het en als je het hebt, hoe kom je er dan vanaf? Dat lees je in dit artikel.

De schimmel van kalknagels is besmettelijk

Wanneer je last hebt van kalknagels heb je dus een schimmelsoort onder je nagel zitten die dit veroorzaakt. Deze schimmel is besmettelijk. Hij zit in huidschilfers en kan zich verspreiden op het moment dat deze schilfers loslaten. Vooral op plekken waar mensen doorgaans op blote voeten lopen, kan je deze schimmel gauw oplopen. Voorbeelden hiervan zijn het zwembad, de sauna, de sportschool en openbare doucheruimtes zoals bijvoorbeeld op de camping. Het is dus verstandig op deze plekken slippers te dragen.

Een kalknagel herken je aan de onderstaande punten:

  • Broze en afbrokkelende nagels
  • Een verdikking onder je nagel
  • Nagels groeien langzamer
  • Er zitten schilfers en vuil onder de nagel
  • De nagel is vervormd
  • Er zijn verkleuringen aan de rand te zien

Hoe voorkom je het?

Omdat de schimmels graag op plekken zitten die vochtig zijn, is het belangrijk dat je jouw voeten schoon en droog houdt. Het beste is om ze te wassen zonder zeep, zodat de zuurtegraad in tact blijft. Vervolgens dien je de voeten zorgvuldig af te drogen, vooral tussen de tenen. Daarnaast is het belangrijk om elke dag schone sokken aan te trekken, het liefst van katoen of wol. Wissel ook je schoenen regelmatig af, zodat het andere paar goed kan luchten. Heb je snel last van zweetvoeten, gebruik dan een drogend poeder.

Behandeling van kalknagels

Heb je last van kalknagels en wil je deze graag zelf behandelen, dan kan dat met vloeistoffen en crèmes die bij de drogist te halen zijn. Er zijn verschillende producten voor, en allen hebben andere ingrediënten of een andere samenstelling. Daarnaast kan ook het gebruik ervan verschillen, dus kijk vooral wat jij het fijnste vindt.

Schaf ook een schimmeldodend poeder aan die je in je schoenen en sokken strooit, op die manier krijgen de schimmels geen kans meer. Ook zijn er pillenkuren te vinden tegen kalknagels maar deze hebben een aantal bijwerkingen en werken daarnaast niet altijd even goed.

Lees ook: Menstruatieklachten? Zo kom je er weer vanaf!