Medicijnen bewaren

Het is belangrijk dat geneesmiddelen op de juiste manier worden bewaard. Dit om de doeltreffendheid van het middel te handhaven. Wat is nu de beste manier om medicijnen te bewaren in huis? En wat als je kind van de medicijnen heeft gesnoept?Medicijnen in huis bewaren

De meeste medicijnen kun je bij kamertemperatuur bewaren (niet warmer dan 25 °C). Op de verpakking en in de bijsluiter van elk geneesmiddel worden de bewaarvoorschriften vermeld. Lees dit aandachtig.Staat er geen bewaaradvies op het etiket van het medicijn, dan kun je ervan uitgaan dat het medicijn bij kamertemperatuur bewaard mag worden.Zorg ervoor dat de medicijnen op een droge plek bewaard worden, bijvoorbeeld in een medicijnkastje in de slaapkamer. Bewaar de medicijnen liever niet in de badkamer, omdat deze ruimte vaak te vochtig is.Ga zorgvuldig met de medicijnen om. Dus bewaar ze altijd goed afgesloten in de oorspronkelijke verpakking.

Medicijnen in de koelkast bewaren

Sommige medicijnen moeten in de koelkast worden bewaard. Dit staat aangegeven in de bewaarvoorschriften. Leg de medicijnen bij voorkeur achterin de koelkast. Hier is het koeler dan voorin. Als de koelkast een vriesvak heeft, is de plek onder het vriesvak de koudste en beste plek. Heeft de koelkast geen vriesvak, bewaar de medicijnen dan op de plank boven de groentelade.Bewaar de medicijnen echter nooit in de vriezer.Verwarm een medicijnen, wanneer je deze in de koelkast bewaart, voor gebruik even een paar minuten in je hand. Het indruppelen van oor- of oogdruppels is dan iets minder vervelend.

Medicijnen en kinderen

Medicijnen kunnen onschuldig lijken, maar erg gevaarlijk zijn voor kinderen. Rode tabletjes of gele capsules lijken net snoepjes en kunnen reuze interessant zijn voor kleine kinderen. Berg medicijnen daarom altijd op een veilige en afgesloten plek.  Leg geneesmiddelen nooit in bijvoorbeeld een kopje, trommeltje of schaaltje dat ook voor eten en drinken gebruikt wordt.Heeft je kind een medicijn ingeslikt? Raak niet in paniek en probeer het kind niet zelf te behandelen. Neem gelijk contact op met de huisarts. Wanneer het kind suf of bewusteloos is of niet zelfstandig kan drinken, help dan niet met drinken en laat hem of haar niet braken. Leg het kind op de zij.Bel de huisarts en vertel het volgende:

    • de naam van de stof waar het om gaat – houd de verpakking bij de hand
  • hoeveel het kind heeft binnengekregen
  • het tijdstip waarop het kind de stof heeft ingenomen
  • de toestand van het kind. Misselijk? Suf? Bewusteloos? Koorts?
  • de leeftijd van het kind

Gifwijzer

Wat de juiste eerste-hulpmaatregel is, hangt af van het soort gif dat het kind genomen heeft. De Gifwijzer voor eerste hulp bij vergiftigingen bevat een lange lijst van giftige stoffen en  geeft aan wat je moet doen bij vergiftigingen. Bestel hier de Gifwijzer en hang deze op in huis.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie