Medicijnen meenemen op reis

Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet. De Opiumwet bevat een lijst van soft- en harddrugs die je niet in je bezit mag hebben. Medicijnen op deze lijst, bijvoorbeeld bepaalde slaapmiddelen en sterke pijnstillers, mogen niet zomaar worden meegenomen naar het buitenland. In veel landen zijn ze streng verboden.

Om deze medicijnen toch mee te kunnen nemen op reis, heb je een speciale verklaring van je arts nodig. Met zo’n verklaring toon je aan dat je de medicatie voor eigen gebruik meeneemt.

Welke medicijnen vallen onder de Opiumwet? Voorbeelden van medicijnen die onder de Opiumwet vallen zijn:

  • sterke pijnstillers;
  • slaap- en kalmeringsmiddelen zoals valium of Seresta;
  • ADHD-medicatie zoals Ritalin of Concerta;
  • medicinale cannabis.

Bekijk hier de volledige lijst met medicijnen die onder de Opiumwet vallen.

Op reis naar een Schengenland Vallen jouw medicijnen onder de Opiumwet en ga je op reis naar een Schengenland, dan heb je een Schengenverklaring nodig. Hierin staat dat jij of jouw kind de medicijnen meeneemt voor eigen gebruik. Jouw arts moet de verklaring ondertekenen en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet deze goedkeuren.

De Schengenverklaring is 30 dagen geldig. Wanneer je langer dan 30 dagen op reis gaat, moet je meerdere verklaringen invullen. De data moet op elkaar aansluiten.

Tot het Schengengebied behoren België, Denemarken,  Duitsland,  Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland,  Hongarije,  Italië,  Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Het formulier om de Schengenverklaring aan te vragen kun je downloaden van de website van Farmatec.  

Vraag de verklaring op tijd aan. De verwerkingstijd van het formulier is ongeveer vier weken.

Reizen buiten het Schengengebied Ga je op reis naar een land buiten het Schengengebied? Dan heb je een medische verklaring in het Engels nodig. Deze verklaring is een jaar geldig. Zodra jouw medicatie of dosis verandert heb je een nieuwe verklaring nodig.

De verklaring kun je aanvragen bij de arts die jouw de medicijnen heeft voorgeschreven. Hij/zij stelt de verklaring op en ondertekent deze. Stuur vervolgens de verklaring op naar Farmatec. Farmatec legaliseert de verklaring en stuurt deze terug.

Afhankelijk van het land waar je naartoe reist, heb je verder een stempel nodig van de Centrale Balie van het Paleis van Justitie óf legalisatie door het Ministerie van Buitenlandse zaken.

Medicijnpaspoort

Hetis goed om bij je huisarts of apotheek het EMP (Europees Medisch Paspoort) aan te vragen. Dit is handig wanneer je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig heeft of een arts bezoekt. Het EMP is geen geldig grensdocument. Het vervangt dus niet de Schengenverklaring of de Engelstalige medische verklaring.

Andere medicijnen

De medicijnen die niet onder de Opiumwet vallen, kun je zonder problemen meenemen op reis. Zorg er wel voor dat ze in de originele verpakking zitten met de sticker van de apotheek er nog op.

Bron: Rijksoverheid.nl

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie