Medisch ABC

In deze medische encyclopedie van Healthylives kun je uitleg en informatie over aandoeningen of ziektes vinden. 

De temperatuur van je lichaam

lichaam

Gemiddeld hebben de meeste mensen een lichaamstemperatuur van rond de 37 graden Celsius. Gedurende de dag schommelt deze temperatuur licht en is gevoelig voor verschillende factoren. Bij een verhoogde temperatuur kan je last hebben van koorts. Iedereen heeft hier wel eens last van. Maar hoe gevaarlijk is koorts nu eigenlijk? En hoe gevaarlijk is het…

Lees verder

Wat te doen aan PMS?

PMS

Sommige vrouwen hebben elke maand tussen de eisprong en de menstruatie problemen en last van zogenaamde premenstruele klachten. Dit uit zich vaak in diverse symptomen zoals hoofdpijn, acne, maagpijn, prikkelbaarheid, slecht slapen, spanning en stemmingswisselingen. De klachten kunnen zowel lichamelijk als mentaal zijn.

Lees verder

Pijn? Houd je adem in

Pijn

Heb je last van pijnklachten? Houd dan je adem in. Volgens recent onderzoek verhoog je je pijngrens door je adem in te houden. De pijn die je voelt wordt dan ongeveer 10% minder. Door je adem in te houden, stijgt je bloeddruk en verdooft je brein het zenuwstelsel iets. Hierdoor heb je minder last van…

Lees verder

Injecties tegen pijn hernia

Injecties tegen pijn hernia

Een hernia is een veelvoorkomende pijnlijke aandoening in de rug. De pijn wordt veroorzaakt door een ontstekingsproces rondom een zenuwwortel. Tot nu toe was er nog geen effectieve pijnbestrijding. Maar uit recent onderzoek blijkt dat injecties met ontstekingsremmende corticosteorïden kunnen helpen om de pijnklachten te verlichten. Corticosteroïden zijn sterke ontstekingsremmers.

Lees verder

Minder last van angst en pijn bij operatie

Minder last van angst en pijn bij operatie

In een recent onderzoek zijn ongeveer 400 patiënten tijdens een spataderoperatie op verschillende manieren afgeleid. Er werd hierbij gekeken naar hun gevoel van pijn en angst. Door enkele simpele afleidingsmethoden, hadden de patiënten al een verbeterde ervaring en minder last van pijn en angst.

Lees verder

Winterhanden

Winterhanden

Vaak hebben mensen in de winter last van jeukende, witte en pijnlijke vingers. Sommigen hebben ook last van hun tenen. Winterhanden zijn vervelend en het komt vaak elk jaar terug. Het is onduidelijk waarom de klachten ontstaan. Winterhanden komen meestal bij vrouwen voor. Bepaalde medicijnen zouden de klachten ook kunnen veroorzaken.

Lees verder

Verkeerd gebruik medische hulpmiddelen

Verkeerd gebruik medische hulpmiddelen

Mensen die last hebben van astma of ernstige allergieën gebruiken de medische hulpmiddelen die zij hebben vaak op de verkeerde manier. Uit een Brits onderzoek blijkt dat een speciale inhalator vaak maar door zeven procent van de mensen goed gebruikt wordt. Mensen die zichzelf moeten injecteren na een ernstige allergische reactie weten vaak in zeventien…

Lees verder

Botpijn verlichten met ultrageluid

Botpijn

Door uitzaaiingen kunnen kankerpatiënten last hebben van pijnlijke botten. Vooral bij patiënten met longkanker, borstkanker en prostaatkanker komt botpijn voor. Dit levert vaak heftige pijn op die de patiënten in hun dagelijkse bezigheden belemmert. Er is nu een nieuwe behandeling met geluidsgolven ontwikkeld die deze mensen kan helpen.

Lees verder
Pagina