Artose; vorm van reuma

artrose

Weet jij eigenlijk wat artrose precies is? De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord, maar kunnen niet precies vertellen wat de aandoening inhoudt. Artrose is een vorm van reuma.

Artose

Sommige mensen denken dat het botontkalking is, maar dit is osteoporose. Hierbij wordt het bot brozer. Bij artrose wordt het bot juist dichter onder het kraakbeen als gevolg van kraakbeenverlies.

Artrose is de vorm van reuma die het meest voorkomt in Nederland. De pijn ontstaat geleidelijk bij het bewegen of belasten van een gewricht. Vaak komt ook stijfheid voor en in een later stadium kan de houding van iemand veranderen door de artrose. Mensen die last hebben van artrose zijn vaak stijf als ze een tijdje rust hebben gehad of voor langere tijd in dezelfde houding hebben gezeten. Op den duur kan artrose tot vergroeiingen leiden en hierdoor kan iemand minder goed functioneren.

Er is op dit moment nog geen behandeling mogelijk die artrose kan genezen of beïnvloeden. Enkel pijnstillers en/of fysiotherapie kunnen de klachten behandelen. Artrose kan door een beschadiging ontstaan. Iemand hoeft dan niet ook in andere gewrichten artrose te krijgen. Als iemand artrose zonder duidelijk oorzaak, krijgt is het risico groter dat het ook in andere gewrichten gaat ontstaan. Ook is de kans op artrose groter als deze aandoening in de familie voorkomt.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie