Blaasontsteking

Een blaasontsteking is een ontsteking van de binnenwand van de blaas. De meest voorkomende oorzaak van een blaasontsteking is een infectie met een bacterie die vanuit de urinebuis de blaas infecteert.

Vaak is de bacterie Escherinia coli de boosdoener. Deze bacterie is normaalgesproken in de darmen aanwezig, waar hij erg nuttig werkt verricht. Maar als deze bacterie zich aan de blaaswand hecht kan hij een blaasontsteking veroorzaken. Doordat bij vrouwen de urinebuis en vagina vlak bij de anus liggen, komt een blaasontsteking bij hen vaker voor. Ook hebben vrouwen een kortere urinebuis dan mannen. Hierdoor bereiken bacteriën van buitenaf gemakkelijker hun blaas. Maar liefst één op de twee vrouwen heeft regelmatig last van een blaasontsteking.

Bij mannen is een blaasontsteking meestal een ontsteking van de prostaat.

Symptomen blaasontsteking

Enkele symptomen van een blaasontsteking zijn een bijtend en branderig gevoel bij het plassen, vaak naar het toilet moeten en troebele, sterk ruikende urine. Soms kan er bloed bij de urine zitten. Ook kun je last hebben van een zeurende pijn in de onderbuik en -rug. Bij een blaasontsteking heb je geen koorts, maar misschien wat verhoging.

Behandeling blaasontsteking

Wanneer je het vermoeden hebt een blaasontsteking te hebben opgelopen, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Een blaasontsteking kan namelijk uitbreiden naar het nierbekken of naar de prostaat bij mannen. Een urineonderzoek bij de huisarts zal uitwijzen of het daadwerkelijk om een blaasotsteking gaat. Voor het urineonderzoek moet je jouw ochtendurine in een schoon potje opvangen. Vervolgens breng je dit potje (binnen 2 uur) naar de huisarts. Lukt het niet om de urine binnen twee uur af te leveren, bewaar het potje dan tijdelijk in de koelkast. Maar zorg er in elk geval voor dat het potje binnen een dag naar de huisarts wordt gebracht.

In de meeste gevallen krijg je antibiotica om de bacteriën te bestrijden. Het is belangrijk dat je de kuur altijd afmaakt. Ook als je geen klachten meer hebt. Doe je dit niet, dan kunnen er bacteriën in je blaas achterblijven die opnieuw een ontsteking kunnen veroorzaken.

Vaak zijn de klachten enkele dagen na het starten van de antibiotica verdwenen.

Komt de blaasontsteking regelmatig weer terug dan is het verstandig om de urine op kweek te zetten. In het laboratorium wordt onderzocht voor welk antibioticum de gekweekte bacterie gevoelig is.

Blaasontsteking voorkomen

Je kunt zelf veel doen om de kans op een blaasontsteking te verkleinen. Bekijk onderstaande tips:

1.Drink veel water
Door veel water te drinken spoel je de blaas als het ware schoon. Niet alleen water helpt goed, maar ook cranberrysap en rooibos-, en kamillethee werken prima. Vermijd koffie en alcohol en zorg dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Met een goede weerstand verklein je de kans op een blaasontsteking.

2. Let op je plastechniek
Zorg dat je broek tijdens het plassen op je enkels ligt. Ga rechtop zitten met een holle rug. Door deze houding komt de meeste urine naar buiten en dus ook de meeste bacteriën.

3. Neem de tijd om te plassen

Het klinkt gek, maar ga niet gehaast op het toilet zitten. Ga direct plassen als je denkt te moeten plassen. Wacht niet en plas goed uit.

4. Veeg van voren naar achter
Veeg na het plassen van voren naar achter af, zodat er geen bacteriën in de plasbuis komen.

5. Vermijd zeep
Zeep tast de zuurgraad aan. Gebruik dus nooit zeep om je vagina te wassen. Alleen water blijft het best.

6. Plas na de seks
Door geslachtsgemeenschap kan een blaasontsteking onstaan. Plas daarom direct naar het vrijen en plas de blaas helemaal leeg.

Lees ook:

Meer over het behandelen van een blaasontsteking

Hoe merk je dat je te weinig drink?

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie