Botpijn verlichten met ultrageluid

Botpijn

Door uitzaaiingen kunnen kankerpatiënten last hebben van pijnlijke botten. Vooral bij patiënten met longkanker, borstkanker en prostaatkanker komt botpijn voor. Dit levert vaak heftige pijn op die de patiënten in hun dagelijkse bezigheden belemmert. Er is nu een nieuwe behandeling met geluidsgolven ontwikkeld die deze mensen kan helpen.

Deze nieuwe techniek kan patiënten helpen die geen baat hebben bij de huidige behandelmethoden. Het gaat hierbij om een behandeling in een MRI-scanner met geluidsgolven. Door behandeling met deze zogenaamde MR-HIFU nam de pijn bij ruim tweederde van de proefpersonen af. De behandeling gaf geen bijwerkingen en was goed uit te voeren.

Nieuwe behandelmethode

De gebruikelijke behandeling bestond tot nu toe uit bestraling en medicijnen. Dit helpt bij eenderde van de patiënten echter niet genoeg. Ook keert de pijn vaak na enkele maanden terug. Bij de nieuwe behandelmethode wordt weefsel verhit met ultrageluid. Door de hitte worden de pijnzenuwen uitgeschakeld. Met deze techniek worden ook tumoren nauwkeurig weggebrand. Verder en grootschaliger onderzoek is nog wel nodig voor de behandelmethode echt ingevoerd kan worden.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie