De temperatuur van je lichaam

lichaam

Gemiddeld hebben de meeste mensen een lichaamstemperatuur van rond de 37 graden Celsius. Gedurende de dag schommelt deze temperatuur licht en is gevoelig voor verschillende factoren. Bij een verhoogde temperatuur kan je last hebben van koorts. Iedereen heeft hier wel eens last van. Maar hoe gevaarlijk is koorts nu eigenlijk? En hoe gevaarlijk is het als je lichaamstemperatuur te laag is?

Bij koorts is je lichaamtemperatuur hoger dan 38 graden Celsius. Je lichaam reageert op bacteriën of virussen. De koorts helpt deze infectie te bestrijden. Door de verhoogde temperatuur kunnen de bacteriën en virussen namelijk minder goed groeien. Als de infectie weg is, verdwijnt de koorts ook weer.

Koorts

Koorts kan weinig kwaad. Als je er last van hebt en je ziek voelt, kan je een paracetamol nemen. Je lichaamstemperatuur kan hierdoor dalen. Ook zijn er andere koortswerende middelen zoals ibuprofen en aspirine. Alleen volwassenen mogen deze nemen, kinderen mogen enkele paracetamol nemen tegen koorts.

Lage lichaamstemperatuur

Naast koorts kan iemand ook een te lage lichaamstemperatuur hebben. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Er zijn diverse oorzaken zoals kou, het gebruik van alcohol of drugs en stofwisselingsziektes. Er is sprake van onderkoeling als de lichaamstemperatuur zo lang wordt dat de stofwisseling niet goed meer werkt. Ook kan een lage lichaamstemperatuur een teken zijn van een infectie bij ouderen, pasgeboren baby’s en andere kwetsbare mensen. Wees altijd alert bij een afwijkende lichaamstemperatuur en raadpleeg bij twijfel je huisarts.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie