Diabetes

Als je iets eet met veel koolhydraten stijgt het glucosegehalte in je bloed. Normaal gesproken zorgt het hormoon insuline ervoor dat de glucose wordt opgeslagen in je cellen. Zo blijft je bloedsuikerspiegel in balans. Mensen met diabetes hebben moeite om genoeg insuline aan te maken. Hierdoor wordt hun bloedsuikerspiegel te hoog, en voelen ze zich vermoeid. Ook kan het zijn dat ze veel moeten plassen en erge dorst hebben. Er zijn twee soorten diabetes.

Diabetes Type 1

Deze vorm van diabetes komt veel minder vaak voor dan diabetes type 2. Mensen die last hebben van diabetes type 1 maken door een foutje van het lichaam geen insuline aan. Om toch hun bloedsuikerspiegel in balans te houden, moeten zij dagelijks insuline spuiten. Deze aandoening wordt vaak al bij mensen vastgesteld in de kindertijd.

Diabetes Type 2

Dit is de bekendste soort diabetes. Mensen met diabetes type 2 hebben moeite om voldoende insuline aan te maken. Ook is hun lichaam minder gevoelig voor de insuline die wordt aangemaakt. De glucose in het bloed kan dus niet goed worden afgebroken. Om het lichaam weer gevoeliger te maken voor insuline kunnen mensen met diabetes type 2 medicijnen nemen. Ook krijgen ze het advies om meer te bewegen. Lichaamsbeweging verbetert ook de gevoeligheid voor insuline. Het risico op diabetes type 2 wordt groter naarmate men ouder wordt.

Risicofactoren Type 2

Het is nog niet precies duidelijk waarom sommige mensen diabetes type 2 oplopen. Toch weten we wel dat mensen met overgewicht meer kans lopen op diabetes. Door het teveel aan vet werkt de insuline minder goed. Afvallen is de beste oplossing; al met een paar kilo’tjes minder neemt het risico op diabetes af.

Ook mensen die roken lopen meer kans op diabetes. Door te roken reageert je lichaam niet goed op de insuline. Hierdoor wordt je bloedsuikerspiegel te hoog. Je hebt dan nog geen diabetes, maar de kans dat je het krijgt is wel groter. Hoe meer je rookt, hoe hoger de kans.

Ook kun je erfelijk belast zijn met een hogere kans op diabetes. Als je ouders of andere directe familieleden last hebben van diabetes, doe je er verstandig aan om extra goed op eventuele symptomen te letten en naar de huisarts te gaan als je vermoedt dat je diabetes hebt.

Zwangerschapsdiabetes

Vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap tijdelijk last krijgen van diabetes. Door de veranderende hormonen reageert het lichaam minder goed op insuline. Zwangerschapsdiabetes gaat over na de bevalling, als de hormonen in het lichaam van de vrouw weer normale waarden aannemen. Een vrouw die last heeft gehad van zwangerschapsdiabetes loopt wel een hogere kans om later diabetes type 2 te krijgen.

Hypoglykemie

Naast een te hoge bloedsuikerspiegel (hyperglykemie) kunnen mensen met diabetes ook last hebben van een te lage bloedsuikerspiegel, wat hypoglykemie wordt genoemd. Dit levert klachten als hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid op. Gelukkig is dit snel op te lossen door iets met veel suiker te eten of drinken, bijvoorbeeld een sportdrankje.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie