Hart- en vaatziekten

De term ”˜hart- en vaatziekten’ wordt meestal gebruikt om een reeks gezondheidsproblemen met betrekking tot het hart en de bloedvaten aan te duiden. Voorbeelden hiervan zijn slagaderverkalking, een aneurysma en een hartinfarct. In dit artikel worden de bekendste hart- en vaatziekten besproken.

Slagaderverkalking

Verschillende aandoeningen zoals diabetes en een hoog cholesterol kunnen schade veroorzaken aan de binnenkant van je slagaders. Hierbij ontstaat een ontsteking, waarop andere stoffen in je lichaam weer reageren. Zo ontstaat er een ophoping van stoffen en deeltjes (waaronder kalk) bij de plek van de ontsteking. Als de slagader te veel verstopt raakt kan de bloedtoevoer naar belangrijke plekken in het lichaam (het hart, de hersenen) niet plaatsvinden. Zo ontstaat een hart- of herseninfarct. Een hoge bloeddruk, overgewicht en roken zijn naast diabetes en een hoog cholesterol belangrijke risicofactoren voor slagaderverkalking.

Aneurysma

Bij een aneurysma is het resultaat eigenlijk het tegenovergestelde als bij een slagaderverkalking. Als de wand van de slagaders vaak ontstoken is, wordt die wand minder stevig. Door druk tegen de wand van de slagader (van het bloed dat erdoor stroomt) ontstaat plaatselijk een verwijding. Deze hoge druk kan ontstaan doordat er bloedvatvernauwing is door slagaderverkalking. Doordat er veel bloed door een smalle ader moet, ontstaat vlak voor de verstopping een hoge druk, waardoor daar het bloedvat kan rekken. Dit is een proces dat jaren kan duren, en opeens kan escaleren als het aneurysma scheurt. Dit is levensgevaarlijk en hierbij moet dus ook meteen 112 gebeld worden.

Angina Pectoris

Bij Angina Pectoris ervaart iemand pijn op de borst (en soms ook in de schouder, hals of kaak) omdat het hart tijdelijk niet genoeg zuurstof krijgt door slagaderverkalking. Als het hart even wat harder moet werken dan normaal, bijvoorbeeld tijdens het sporten of als iemand erg boos wordt, kan er door de vernauwde bloedvaten niet genoeg zuurstof aangeleverd worden. Als de persoon gaat zitten of rustiger aan doet, gaat de pijn vanzelf over. Er ontstaat bij Angina Pectoris geen blijvende schade, maar het is wel een teken dat er iets mis is met de gezondheid.

Hartinfarct

Bij een hartinfarct (of een hartaanval) krijgt het hart door een verstopping in de slagaderen geen zuurstof meer. Hierdoor stopt het met samentrekken en begint het weefsel af te sterven. Er treedt dus blijvende schade op. Door zo snel mogelijk 112 te bellen kan de schade wel beperkt worden. In het ziekenhuis zal geprobeerd worden het bloedvat zo snel mogelijk weer schoon te maken zodat er weer bloed naar het hart kan stromen.

Risicofactoren

Voor vrijwel alle hart-en vaatziekten geld dat roken, diabetes, overgewicht, een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk de kans dat je het krijgt vergroten. Rook niet, eet gezond, beweeg voldoende en probeer stress te vermijden voor een gezond hart en een goede bloedsomloop.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie