Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Jaarlijks wordt naar schatting bij zo’n 36.000 mensen huidkanker vastgesteld.De ziekte treft steeds meer mensen, met name jong volwassenen. Volgens artsen komt dit omdat we steeds vaker en langer in de zon zitten. Iemand die voor zijn 18de levensjaar door de zon verbrandt, heeft een verhoogde kans op melanoom in zijn latere leven.

Huid

In bijna alle gevallen ontstaat huidkanker in de opperhuid. Basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom zijn twee vormen van huidkanker die ontstaan uit cellen van de opperhuid. Deze twee vormen komen het meeste voor.

Basaalcelcarcinoom

Bij ongeveer 75% van de mensen met huidkanker gaat het om een basaalcelcarcinoom. Deze vorm komt vooral voor bij mensen boven de 45 jaar, maar ook jongere mensen kunnen deze vorm van huidkanker krijgen.

Het basaalcelcarcinoom kan op alle plekken ontstaan, maar meestal komt het voor in het gezicht en op het (kale) hoofd. Meestal begint het met een glad, glazig knobbeltje, dat langzaam groeit. Soms zie je daarin verwijde bloedvaatjes. Daarna ontstaat in het midden een zweertje en daaromheen een rand met een parelachtige glans. Het zweertje kan nattig zijn en een korstje hebben, dat makkelijk open te halen is.

Melanoom

Bij circa 4.700 van de 36.000 mensen gaat het om een melanoom. Een melanoom komt meestal voor bij mensen tussen de 30 en 60 jaar. De laatste vijftien jaar is het aantal patiënten met een melanoom sterk toegenomen. Dit komt waarschijnlijk doordat steeds meer mensen langer in de zon zitten. Een melanoom komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Tegenwoordig wordt een melanoom bij de meeste mensen in een vroeg stadium vastgesteld.

Een melanoom kan uitzaaien. Via de lymfe kunnen kankercellen terechtkomen in de regionale lymfeklieren en daar uitgroeien tot uitzaaiingen (metastasen). De regionale lymfeklieren zijn de lymfeklieren waar uitzaaiingen van de tumor als eerste terecht kunnen komen.

Bij een melanoom kunnen kankercellen tevens via het bloed uitzaaien naar andere plaatsen in het lichaam, bijvoorbeeld naar de longen, de lever, een andere plaats op de huid of de hersenen. Vrijwel altijd worden uitzaaiingen als eerste in de regionale lymfeklieren ontdekt. Maar zij kunnen ook ergens anders in het lichaam als eerste gezien worden.

Huidafwijkingen

Er zijn ook huidafwijkingen die geen kanker zijn, maar dat wel kunnen worden. Deze worden ook wel premaligne afwijkingen genoemd.

Huisarts

Heb jij veranderende moedervlekken en twijfel je of deze goed-of kwaadaardig zijn, neem dan contact op met de huisarts. De huisarts zal de ernst van de verandering in de huid beoordelen en zo nodig het plekje verwijderen. Ook kan hij/zij je doorverwijzen naar een dermataloog of platisch chirurg. Wanneer de specialist het vermoeden heeft dat er sprake is van huidkanker, zal er een stukje van het weefsel moeten worden verwijderd en worden onderzocht. Ook kan de specialist besluiten het plekje in zijn geheel te verwijderen.

Bron: KWF Kankerbestrijding

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie