Kanker

De cellen in je lichaam kunnen zich delen. Dit is nuttig, want zo kun je bijvoorbeeld groeien, of genezen van een wondje. Maar soms delen cellen zich zonder dat je lichaam daar controle over heeft. Als deze cellen andere cellen binnendringen noemen we dit kanker. Dit kan gebeuren door een fout in je genen (waarin is opgeslagen hoe de celdeling in jouw lichaam moet verlopen), maar ook door de invloed van carcinogenen: schadelijke stoffen waarvan we weten dat ze kanker veroorzaken. Voorbeelden van carcinogenen zijn asbest, tabaksrook en de stoffen die in de zwarte laag van verbrand eten zitten.

Goedaardig en kwaadaardig

Al die delende cellen vormen een tumor. Deze tumor kan goedaardig zijn of kwaadaardig. Als de tumor goedaardig is, dringen de delende cellen niet binnen in de omliggende cellen. Het levert dus niet direct een gevaar op voor de gezondheid, tenzij de tumor in de weg zit en andere lichaamsfuncties moeilijk maakt. De delende cellen van een kwaadaardige tumor dringen wel andere cellen binnen, en kunnen zich via de bloedvaten of via de lymfevloeistof verspreiden zich door het lichaam. Dit is wel gevaarlijk, omdat ze op andere plaatsen in het lichaam verder gaan met delen. Een kwaadaardige tumor wordt kanker genoemd.

Er bestaan veel soorten kanker. Een kanker wordt genoemd naar de plaats waar cellen zijn begonnen zich ongecontroleerd te delen. Zo is er bijvoorbeeld borstkanker, botkanker en darmkanker. Als de cellen uitzaaien, van bijvoorbeeld de borst naar de lever, dan heeft de patiënt gelukkig geen borst- én leverkanker. Omdat de kankercellen bij de lever bestaan uit borstkankercellen, spreken we dan van borstkanker met uitzaaiing naar de lever.

Symptomen

Elke soort kanker heeft andere symptomen. Vaak komen deze symptomen overeen met die van andere gezondheidsproblemen. Hierdoor is het lastig zeker te weten of je klachten veroorzaakt worden door kanker. De dokter kan helpen andere oorzaken uit te sluiten, en je eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis. Daar kan bijvoorbeeld met een scan of met een weefselonderzoek vastgesteld worden of het om kanker gaat.

Symptomen kunnen zijn:

 • Een knobbeltje onder de huid (bijvoorbeeld in de borst)
 • Vreemde plekjes op de huid, die bijvoorbeeld hard voelen of schilferen
 • groeiende, jeukende moedervlekken
 • Heesheid die niet overgaat, pijn bij slikken
 • Blijvend hoesten
 • Bloedverlies buiten de menstruatie
 • Abnormale stoelgang, eventueel met slijm of bloed in ontlasting
 • Afvallen zonder duidelijke oorzaak
 • Plasproblemen

Behandeling kanker

Kanker kan op verschillende manieren behandeld worden. Vaak wordt er een combinatie van verschillende behandelingen toegepast om alle kankercellen te bestrijden. De drie bekendste behandelmethoden zijn chemotherapie, bestraling en een operatie. De behandelingen kunnen vervelende bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid of haarverlies. Kanker is niet altijd te genezen. Soms slaat de behandeling niet aan, of zijn de uitzaaiingen lastig te behandelen.

Risicofactoren

Kanker kan spontaan ontstaan. Maar er zijn een paar factoren die de kans op kanker vergroten.

 • Roken. De schadelijke stoffen in tabaksrook zijn erg kankerverwekkend. Longkanker is in 90% van de gevallen het gevolg van roken.
 • UV-straling in zonlicht is kankerverwekkend. Smeer je goed in als je verwacht veel in de zon te gaan. Dit geldt ook voor de zonnebank.
 • Verbrand eten bevat kankerverwekkende stoffen.
 • Alcohol kan bij overmatig gebruik leiden tot kanker.
 • Overgewicht is een risicofactor voor veel soorten kanker, bijvoorbeeld nierkanker en slokdarmkanker.

Een gezonde levensstijl met voldoende beweging en verantwoorde voeding kan het risico op kanker erg verkleinen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie