Minder last van angst en pijn bij operatie

Minder last van angst en pijn bij operatie

In een recent onderzoek zijn ongeveer 400 patiënten tijdens een spataderoperatie op verschillende manieren afgeleid. Er werd hierbij gekeken naar hun gevoel van pijn en angst. Door enkele simpele afleidingsmethoden, hadden de patiënten al een verbeterde ervaring en minder last van pijn en angst.

Voor en tijdens een operatie kan een patiënt angstige momenten ervaren. Dit geldt vooral bij operaties die slechts onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden. De patiënt is dan wel bij bewustzijn en kan stress krijgen door de operatiekamer, de geluiden en het idee dat de arts bezig is. Veel angst kan zorgen voor meer pijn na een operatie. Afleiding kan hierbij zorgen voor meer ontspanning en daardoor ook minder pijn.

Focussen

Door de aandacht te verleggen en je ergens anders op te focussen, heb je minder last van angst. Knijp bijvoorbeeld in een stressbal, luister naar muziek, knoop een gesprekje aan met de verpleegsters of kijk een DVD. Uit de resultaten blijkt dat vooral het knijpen in een stressbal of het voeren van een gesprekje met de verpleegster de angst en pijn verminderen. De onderzoekers pleiten dan ook voor meer afleiding voor de patiënt tijdens een operatie.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie