Blepharitis; ontsteking aan het ooglid

Ooglidontsteking

Blepharitis is een ontsteking aan de ooglidranden. Het is onschuldig, maar geeft wel irritatie en het voelt oncomfortabel. Vaak is deze ontsteking chronisch en komt meestal aan beide ogen tegelijk voor.

Ooglidontsteking

Blepharitis komt wereldwijd voor. Zowel bij man als vrouw en bij alle rassen. Veel gevallen van blepharitis worden niet gemeld, de werkelijke incidentie is hierdoor onbekend.  Bij jong en oud kan blepharitis voorkomen, maar het wordt wel meer gezien met het toenemen van de leeftijd.

Klachten

Blepharitis kan veel klachten veroorzaken. De meest gehoorde klacht is pijnlijke of jeukende oogleden. Oogleden zien er dan vaak ontstoken uit en als u in de ochtend op staat kunnen de wimpers vastgeplakt zijn. Regelmatig is te zien dat er zich kleine korstjes vormen tussen de wimpers.

Blepharitis

Ook kunnen de ogen branderig of zanderig aanvoelen. Dit komt door droogte, veroorzaakt door de blepharitis. Dit zal ik toelichten. In de randjes van de oogleden zitten kleine kliertjes die belangrijke stoffen (voornamelijk vet) aanmaken voor een stabiele traanfilm. Door blepharitis raken deze kliertjes verstopt en heeft dit als gevolg, droge ogen.

Door al deze vervelende klachten voelen de ogen vaak moe aan. Klachten kunnen wisselend aanwezig zijn, ze komen en gaan.

Behandeling

Behandelen kan op twee manieren:

1. Niet medicamenteuze behandeling Het belangrijkste van de behandeling is het schoonmaken van de ooglidranden. Het verwijderen van de talg en korstjes. Begin met warme kompressen. Maak een washand goed warm en leg het op de gesloten ogen, gedurende 10 minuten (wel tussendoor de washand opnieuw warm maken). Zo kunnen de korstjes makkelijker verwijderd worden en de talg word ook zacht. Hierna gaat u de ooglidranden poetsen. Dit kan met speciale doekjes van de apotheek. Maar u kunt zelf ook een mengsel maken van babyshampoo (ontvet goed en prikt niet in de ogen) en lauw water (verdunnen 1:3). Maak het mengsel in een klein bakje. Neem een wattenstaafje en doop deze in het mengsel. Poets nu met het wattenstaafje de ooglidranden. Dit doet u 2 keer per dag (in de morgen bij het opstaan en in de avond als u naar bed gaat). De behandeling moet u niet stoppen want dan komt de blepharitis weer terug, maar hou het een aantal keer per week vol.

Blepharitis

2. Medicamenteuze behandeling Als de blepharitis hardnekkig is en de warme kompressen en poetsen niet voldoende helpt dan kan in overleg met de oogarts een antibioticum zalf worden gebruikt. Dit word toegepast als er een verdenking is op een bacteriële infectie. Het doel hiervan is de ontsteking onder controle te krijgen. Voordat u de zalf aanbrengt wast u eerst uw handen. Dan smeert u de zalf op de ooglidranden, dit kan ook met behulp van een wattenstaafje.

Blepharitis

Heeft u vragen over slechtziendheid en hulpmiddelen? Stel ze aan Joanneke Kampen-Smalbrugge: info@ergra-low-vision.nl

Auteur: Joanneke Kampen-Smalbrugge In 2008 is Joanneke afgestudeerd als HBO-optometrist aan de Hogeschool van Utrecht. Vanaf 2009 werkt Joanneke als optometrist, low vision specialist en beleidsmedewerker bij Ergra Low Vision. Voordat Joanneke bij Ergra Low Vision kwam werken, was zij werkzaam als optometrist bij Vision Clinics te Utrecht en in het Diakonessenhuis te Zeist.

Lees 1 reactie

Één reactie

  • Ingi

    ik heb dit momenteel
    ik blijf liever dicht bij moedertje natuur en druppel mijn ogen met kamillethee en als ik er erg last van heb doe ik kamillezalf/crême in de ogen. Dit brengt weer rust en is zo wie zo helend (bij dus o.a. ontstekingen, waar dan ook 😉 )

Geef een reactie