Oogziekten

multifocaal

Onder slechtziendheid of low vision verstaan we dat je ondanks dat je een bril of contactlenzen op optimale sterkte draagt, nog steeds niet goed kunt zien. Volgens de wet zijn mensen slechtziend als de gezichtsscherpte lager is dan 30% of een erg beperkt gezichtsveld hebben (kokerzien).

In Nederland zijn naar schatting zo’n 320.000 slechtziende of blinde mensen. Het gaat hierbij om 275.000 slechtziende mensen en 45.000 blinde mensen. Door de vergrijzing wordt de komende jaren een stijging van 35% verwacht. Dit heeft tot gevolg dat er in 2020 440.000 blinde en slechtziende mensen zijn. Meer dan 85% is 50 jaar of ouder (1) en slechtziendheid onder 50-plussers in verzorgings- en verpleeghuizen is vele malen meer dan 50-plussers die nog zelfstandig wonen.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van slechtziendheid? 

Naar schatting is 70% van alle blindheid en slechtziendheid in Nederland (154.000 tot 224.000 mensen) te voorkomen of te behandelen en dus vermijdbaar.

De belangrijkste oorzaken van visuele beperkingen in Nederland zijn refractie afwijkingen, cataract, leeftijdsgebonden macula degeneratie (LMD), diabetische retinopathie (DRP) en glaucoom. Refractieafwijkingen kunnen verholpen worden door de ogen opnieuw te laten opmeten en een bril of contactlenzen op de juiste sterkte te gaan dragen. Cataract, oftewel staar is heel goed behandelbaar met een staaroperatie.

Wat ervaren mensen met cataract (staar)? 

De meest voorkomende oorzaak is staar. Staar is een vertroebeling van de ooglens. Dit is in wezen geen oogziekte, maar een natuurlijk verouderingsproces waar iedereen naarmate hij of zij ouder wordt mee te maken krijgt.

Mensen met staar zouden het volgende kunnen ervaren, het zicht wordt wazig en het contrast zien neemt af. Alles gaat er een beetje ‘groezelig’ uitzien: wit is niet meer wit, maar crème of geel. Een vaak gehoorde klacht is lichthinder. Gevoeligheid voor zonlicht treedt op of last van strooilicht in het schemer (uitstralen van koplampen van auto’s bijvoorbeeld). Gelukkig is staar goed te opereren als het oog verder gezond is. Het betreft een vrij eenvoudige operatie en je mag dezelfde dag al naar huis.

Wat ervaren mensen met Maculadegeneratie? 

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is ook een veel voorkomende oorzaak wat betreft slecht zien onder ouderen. Maculadegeneratie is een slijtage proces van de gele vlek (ook wel macula genoemd) achterin het oog. De gele vlek is het centrum van het netvlies waar we het scherpst mee kunnen kijken en details zien. Als hier slijtage optreedt, is het centrum van het netvlies aangedaan. Je ziet dan een centrale zwarte vlek of vertekening in het centrum van je blikveld.

Er zijn twee soorten van Maculadegeneratie. De droge vorm, hier is niets aan te doen en het zicht zal geleidelijk minder worden. De natte vorm is de vorm waarbij het zicht snel minder wordt doordat er vocht in het netvlies komt. Tegenwoordig kunnen injecties (avastin of lucentis) in het oog gegeven worden om het zicht te stabiliseren.

Wat ervaren mensen met glaucoom? 

Glaucoom iseen aandoening aan de oogzenuw. Doordat er een wisselende of hoge oogdruk is, kunnen zenuwvezels beschadigen en zelfs afsterven. Het gevolg is dat het gezichtsveld beschadigd raakt, hierdoor zie je steeds waziger en donkere vlekken.

Een verhoogde of wisselende oogdruk kan men niet voelen of zien. Glaucoom kan erfelijk zijn. Het is daarom verstandig, als glaucoom in jouw familie voorkomt, je ogen regelmatig door een oogarts te laten onderzoeken. Zodat er tijdig met behandelen gestart kan worden en het slechte zicht dus voorkomen kan worden! Behandelen bestaat voornamelijk uit het druppelen van oogdruk verlagende of stabiliserende druppels.

Heb je glaucoom en moet je regelmatig druppelen? Gebruik dan de app ‘oogdruppelen’ van Het Oogziekenhuis Rotterdam: deze app herinnert je er op het juiste moment aan dat je weer moet druppelen. Zo vergeet je dit nooit meer!

Wat ervaren mensen met Diabetische retinopathie? 

Diabetes of suikerziekte komt veel voor in onze samenleving. Suikers in de voeding kunnen dan onvoldoende door het lichaam afgebroken worden en tasten de bloedvaten aan. Zo ook de hele kleine bloedvaatjes achter in je oog (het netvlies genoemd). Deze kunnen gaan lekken of verstopt raken, waardoor het netvlies plaatselijk beschadigd raakt. Heb je diabetes dan worden ook regelmatig de waardes van de diabetes gecontroleerd. Hierdoor kan tijdig ingegrepen worden en schade voorkomen worden.

Meer weten? Stel jouw vraag aan Joanneke: info@ergra-low-vision.nl

Lees 1 reactie

Één reactie

  • Marja vooijs

    Het is denk ik een onderschatting van veel mensen die bepaalde medicijnen moeten gebruiken, dat daar ook byzondere afwijkingen
    En veranderingen in het oog door ontstaan.
    Het staat bij sommige medicijnen wel vermeld als zgn zeldzame bijwerking. Maar als het niet gemeld wordt, wat veel mensen dus niet doen of weten, zal de bijsluiter nooit aangepast worden.

Geef een reactie