Pijn? Houd je adem in

Pijn

Heb je last van pijnklachten? Houd dan je adem in. Volgens recent onderzoek verhoog je je pijngrens door je adem in te houden. De pijn die je voelt wordt dan ongeveer 10% minder. Door je adem in te houden, stijgt je bloeddruk en verdooft je brein het zenuwstelsel iets. Hierdoor heb je minder last van je pijnklachten.

In het onderzoek werd er druk op de vingernagels van de proefpersonen uitgeoefend om hun pijngrens te testen. Eerst werd hen gevraagd hierbij rustig in en uit te blijven ademen. Vervolgens werd hen gevraagd om hun adem in te houden. De pijn die ze voelden daalde hiermee van een 5,5 naar een 5.

Hoge bloeddruk

Mensen die hun adem inhouden, krijgen een hogere bloeddruk. De druksensoren in onze bloedvaten geven als reactie hierop een signaal aan onze hersenen om ons zenuwstelsel iets te verdoven. Hierdoor kan eventuele stress door de verhoogde bloeddruk voorkomen worden. Door het verdoofde zenuwstelsel hebben we minder last van pijn.

Extreme pijn

Veel mensen houden hun adem van nature al in als zij veel pijn hebben. De onderzoekers denken dat hun bevindingen van pas kunnen komen bij situaties met extreme pijn. Vrouwen die moeten bevallen kunnen bijvoorbeeld worden gestimuleerd af en toe hun adem even in te houden om zo de pijn te verlichten.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie