Slechtziendheid

Glaucoom

Bij het ouder worden, gaat ons gezichtsvermogen helaas vaak vanzelf en onopgemerkt achteruit. Je kan bijvoorbeeld meer moeite krijgen met dichtbij of veraf zien. Het kan dan moeilijker worden om je (computer)werk te blijven doen of om überhaupt veilig te kunnen werken.

Ook thuis kan het veranderende zicht problemen opleveren. Televisie kijken, een boek lezen of het uitoefenen van jouw hobby kan steeds lastiger worden en ook kun je sneller vallen doordat je slecht ziet.

Laat dan ook na je 55e je zicht eens in de zoveel jaar goed onderzoeken door een optometrist of opticien. Indien nodig, zal je worden doorverwezen naar een oogarts.

Sterkte verhogen

Gelukkig kan het zicht vaak al verbeterd worden door de sterkte van je contactlenzen of de glazen in jouw bril te verhogen. Is dit echter niet mogelijk, dan kun je worden doorverwezen naar een oogarts. De oogarts stelt de diagnose en bepaalt de behandeling of operatie.

Low-vision

Kan de oogarts je niet meer behandelen of opereren, maar kun je nog steeds niet goed zien? Dan is er sprake van ‘low vision’ – dit is slechtziendheid waarbij het niet meer mogelijk is om met uw ‘normale’ bril of contactlenzen de dagelijkse dingen, zoals televisie kijken en boodschappen, te blijven doen. Laat je dan voor een slechtziendheidsonderzoek naar een low vision specialist doorverwijzen. De low vision specialist gaat tijdens het onderzoek samen met jou bekijken of je beter kunt zien als je een speciale bril of een vergrotend hulpmiddel gebruikt.

Hoe verloopt een low vision onderzoek?

  • De low vision specialist bespreekt samen met jou of je graag dichtbij of veraf beter zou willen zien – beiden is natuurlijk ook mogelijk!
  • Jouw ogen worden opgemeten.
  • Op basis van bovenstaande ga je diverse hulpmiddelen uitproberen: met welk hulpmiddel wordt jouw zicht beter?
  • Voor bepaalde hulpmiddelen kun je in aanmerking komen voor een vergoeding dan wel bijdrage van jouw zorgverzekeraar. De specialist neemt daarvoor contact op met jouw zorgverzekeraar om de aanvraag voor dit hulpmiddel in te dienen.
  • Na akkoord van jouw zorgverzekeraar wordt het hulpmiddel bij je afgeleverd.
  • Je krijgt daarbij een persoonlijke uitleg over het gebruik van het hulpmiddel, zodat je goed weet hoe je het hulpmiddel het beste kunt gebruiken.

Een low vision onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Om je zo goed mogelijk te kunnen helpen, is het handig om je brillen en zonnebrillen mee te nemen. Maak je al gebruik van bepaalde loepen of loepbrillen? Neem deze dan ook mee. Daarnaast is het handig en verstandig om iemand mee te nemen, aangezien je tijdens het onderzoek veel informatie ontvangt. Twee horen nou eenmaal meer dan één!

Welke hulpmiddelen zijn er?

Er zijn heel veel verschillende hulpmiddelen te verkrijgen: loepbril, telescoopbril (tv bril), filterbril, beeldschermloep, handloep, vergrotende software, etc. Tijdens het low vision onderzoek wordt duidelijk bij welke activiteit je het beste welk hulpmiddel kunt gebruiken. Je test samen met de low vision specialist diverse hulpmiddelen en je beoordeelt zelf wat voor jou prettig is in de dagelijkse praktijk.

Slecht zien

Auteur: Joanneke Smalbrugge
In 2008 is Joanneke afgestudeerd als HBO-optometrist aan de Hogeschool van Utrecht. Vanaf 2009 werkt Joanneke als optometrist, low vision specialist en beleidsmedewerker bij Ergra Low Vision.

Voordat Joanneke bij Ergra Low Vision kwam werken, was zij werkzaam als optometrist in het Diakonessenhuis te Zeist en bij VisionClinics te Utrecht.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie