Voedselvergiftiging

Buikkrampen, misselijkheid, braken of diarree. Het zijn tekenen van een voedselvergiftiging.

Een voedselvergiftiging ontstaat door giftige stoffen in ons voedsel. Deze stoffen worden door bacteriën of schimmels geproduceerd.

Een voedselvergiftiging is niet hetzelfde als een voedselinfectie. Een voedselinfectie wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen of parasieten in voedsel.

Soms veroorzaakt een voedselvergiftiging een maagdarmontsteking.

MisverstandenӬ

Er bestaan veel misverstanden over ziekteverwekkende bacteriën. Zo zijn er bacteriën die kunnen blijven leven bij lage koelkasttemperaturen, terwijl er ook hittebestendige giftige stoffen zijn die juist bij hoge temperaturen overleven. Het vlees goed doorbakken helpt dus niet altijd.”¨”¨

Klachten

Veelvoorkomende klachten van een voedselvergiftiging zijn: buikkrampen, misselijkheid, diarree (soms met bloed en slijm) en/of braken. De klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na de besmetting.

Behandeling

Een voedselvergiftiging komt regelmatig voor. In de meeste gevallen hoef je er niet mee naar de dokter. De klachten gaan vaak vanzelf over. Bij erge klachten (hoge koorts en ernstige diarree) is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Het is belangrijk om bij een voedselvergiftiging op uitdroging te letten. Vooral jonge kinderen zijn hier extra gevoelig voor. Waarschuw in dat geval de huisarts. Bij een voedselvergiftiging door een bacterie kan de huisarts een antibioticakuur voorschrijven.

  • Was goed je handen voordat je gaat koken.
  • Was groente en fruit grondig schoon.
  • Zorg voor een schone omgeving en keukengerei.
  • Zorg ervoor dat de koelkast op 4°C staat en de diepvries op -18°C of lager.
  • Bewaar restjes maximaal 2 dagen in de koelkast.
  • Vries voedsel, dat eerder ingevroren is, niet opnieuw in.
  • Verhit vlees door en door.
  • Scheid rauw en bereid voedsel goed en gebruik niet dezelfde snijplank.
  • Let bij aankoop goed op de houdbaarheidsdatum en bereidings- en bewaaradviezen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie