Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door de lymebacterie. Deze bacterie kan alleen in het lichaam terecht komen door een tekenbeet. De teek is dan besmet met de lymebacterie (borrelia burgdorferi).

Een teek

Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de lymebacterie.

Een teek lijkt op een plat spinnetje. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Daar leven ze in hoog gras en tussen bladeren. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Teken zijn er het hele jaar, maar de meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober.

Beschermen tegen een tekenbeet

 • Blijf in het bos op de wandelpaden en ga niet op verkenning door het struikgewas. ”¨
 • Zorg dat de benen en armen bedekt zijn met kleding en draag sokken over je broek. Kleine kinderen kun je het best een pet laten dragen.”¨
 • Trek lichtgekleurde kleding aan, daarop zie je teken het best. ”¨
 • Gebruik anti-muggencrème met DEET. Dit is te koop bij drogisten en apotheken. Voor volwassenen mag er maximaal 50% DEET in het middel zitten, voor kinderen maximaal 20%. Gebruik het niet bij kinderen jonger dan 2 jaar oud. Lees de aanwijzingen op de verpakking. Sommige mensen krijgen huidproblemen van DEET.

Controleer jezelf en kinderen nadat je in de natuur bent geweest op een tekenbeet. Teken houden van donkere, warme plekjes dus kijk vooral de oksels, tussen de vingers en tenen, in het haar en de geslachtsdelen na. Ӭ

Een tekenbeet

Wat stel je vast?

 • Een teek op de huid
 • Na enkele uren kan de beet beginnen te jeuken
 • Volgezogen met bloed is een teek ongeveer even groot als een erwt

Een teek die besmet is met een bacterie kan de volgende klachten geven: koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, huiduitslag en/of gewrichtspijn.

Wat moet je doen bij een tekenbeet?

 • Verwijder de teek zo snel mogelijk met een speciale tekentang die je kunt kopen bij de apotheek
 • Als een teek zich nog niet vastgebeten heeft, kan deze ook met plakband of een kleefpleister worden verwijderd
 • Zorg dat er geen delen in de huid achterblijven: dat kan ontstekingen veroorzaken
 • Noteer de plaats op het lichaam en de datum waarop de teek gebeten heeft
 • Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten.
 • Ontstaat er in de eerste weken na de beet een abnormale huidverandering? Ga dan direct naar de huisarts. Een rode kring wijst op de ziekte van Lyme en alleen met antibiotica kan je kind hiervan genezen.

LET OP! Gebruik geen alcohol, ontsmettingsmiddel of andere producten om de teek te ‘verdoven’.

Behandeling ziekte van Lyme

Met antibiotica is de ziekte van Lyme meestal goed te behandelen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter en sneller de ziekte te behandelen is.

Wanneer de beet binnen drie tot vier maanden met antibiotica behandeld wordt, is de ziekte meestal goed te genezen. Ontstane schade aan de gewrichten en het zenuwstelsel herstelt niet altijd volledig. Ook in een later stadium zal de arts met antibiotica behandelen. Volledig herstel is in dit stadium soms niet meer mogelijk.

Er bestaat geen vaccin tegen de ziekte van Lyme.

Trek je de natuur in? Kijk dan eerst even op tekenradar.nl en bekijk wat de tekenactiviteit per gebied in Nederland is.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie