Verklein het risico op de veteranenziekte

0
2894
Onderzoeker in laboratorium houdt reageerbuis met legionella

De wereld is sinds 2020 in de ban van COVID-19, een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus, beter bekend als coronavirus. De meeste mensen die besmet raken hebben lichte tot matige klachten en herstellen dan ook vanzelf. Een andere groep heeft wel ernstige klachten wat leidt tot opname en langdurige behandeling.

Griepklachten en Long COVID

De klachten van het coronavirus zijn vergelijkbaar met verkoudheidsklachten zoals een loopneus, niezen, hoesten, benauwdheid, koorts en het verlies van reuk en smaak. Deze klachten verdwijnen meestal, maar 15 procent van de mensen die besmet zijn, blijven langdurige klachten behouden. Deze groep heeft ernstige longklachten overgehouden wat ‘Long COVID’ wordt genoemd.

Legionellabacterie

Het ziektebeeld lijkt enigszins op de longaandoening veroorzaakt door de legionellabacterie. Met name de legionella pneumophila variant veroorzaakt ernstige ziekteverschijnselen met de kans op overlijden. De andere legionella variant, de legionella non-pneumophila, veroorzaakt ook ernstige longklachten, maar is met antibiotica goed te behandelen. Toch houden veel besmette mensen langdurige klachten zoals chronische vermoeidheid, concentratiemoeilijkheden en geheugenproblemen.

Verplichte preventiemaatregelen

De legionellabacterie kan voorkomen in stilstaand water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden. De besmetting ontstaat door inademing, waarbij de bacteriën in de longen komen. Ziekenhuizen, sauna’s, zwembaden en hotels zijn daarom ook verplicht om preventiemaatregelen te nemen om besmetting te voorkomen. Dit gebeurt door periodiek een monstername legionella uit te laten voeren door een gecertificeerd bedrijf. Een watermonster wordt dan afgenomen en onderzocht op de aanwezigheid van de hoeveelheid legionella in één liter water. Het onderzoek richt zich voornamelijk op de ernstige pneumophila variant.

Legionella komt sporadisch voor in woningen. Toch is het verstandig om toch voorzorgsmaatregelen te treffen. Gebruik regelmatig alle warme en koude kranen in de woning en zorg dat de boiler of combiketel op minimaal 60 graden is afgesteld. Gebruik je apparaten die water benevelen, zorg dan dat je deze regelmatig schoonmaakt en ontkalkt. Voorbeelden zijn Apneu-apparaten en luchtbevochtigers, maar ook de douchekop, tuinslang en hoge drukspuit.