Herfstverkoudheid

Hooikoorts of een verkoudheid

Dit is de tijd voor het onzichtbare spook. We hebben het niet over Halloween, maar over verkoudheid. Het is herfst en dat betekent grotere kans op stormachtig weer met veel regen en lagere temperaturen. Al die factoren kunnen zorgen voor een verkoudheid. Op het eerste gezicht een onschuldig verschijnsel, maar het kan je wel uit de dagelijkse routine houden en behoorlijk lang voortduren. Hoe voorkom je dit en wanneer het virus toch bij je is toegeslagen: hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf?  

Een verkoudheid, wat is dat eigenlijk?

Bijna iedereen heeft wel eens last van een verkoudheid. Eigenlijk kun je dat het hele jaar door krijgen. Over het algemeen zijn wij in de herfst- en winstermaanden vatbaarder voor deze virusinfectie in je neus, keel en bovenste luchtwegen. Je lichaam reageert meteen op dit virus en produceert dan slijm om de geïnfecteerde cellen zo snel mogelijk af te voeren. Dit gebeurt via de mond en neus. Een verkoudheid kan variëren van een snotneusje tot je echt flink ziek voelen. Daarnaast kunnen hoesten, keelpijn, oorpijn, tranende ogen en koorts de verkoudheid nog eens iets onprettiger maken.

Hoe kom ik eraan?

Een verkoudheidsvirus loop je op als je een verlaagde weerstand hebt. Dat kan ook verklaren dat je vanaf het herfstseizoen sneller risico loopt op dit virusje. Je maakt dan minder vitamine D aan doordat de zon zich minder laat zien. Waarschijnlijk kom je minder buiten dan in de zomer en trek je niet snel genoeg je winterjas aan als je naar buiten gaat. Dit zijn allemaal redenen die kunnen leiden tot een mindere weerstand.

In de eerste plaats is een verkoudheid geen reden tot bezorgdheid. Je bent er ongeveer na een weekje weer vanaf. Mocht dat niet het geval zijn en worden de klachten alleen maar erger, dan is het altijd goed om een dokter raad te plegen.

Hoe kom je ervan af?

Het is belangrijk dat je lichaam zich kan herstellen en dit virus te lijf kan gaan. Als je ervoor zorgt dat je lichaam rust krijgt en je jezelf warm houdt, kan je lichaam zijn werk beter doen. Medicijnen zijn in de eerste plaats bij een verkoudheid niet nodig. Maar paracetamol, neusdruppels of keelpastilles kunnen je er sneller bovenop helpen. Een warm bad/douche voldoende slapen zorgen er ook voor dat je snel weer beter bent. Neem een kopje thee of bouillon om je lichaam ook van binnenuit warm te krijgen. Het slikken van vitaminetabletten of (extra) fruit(sappen) eten/drinken kunnen je weerstand versterken.

Gun je medemens geen verkoudheid

Een verkoudheid is besmettelijk. Wees daarom voorzichtig als je verkouden bent! Wanneer je moet hoesten of niezen: doe dan altijd je hand voor de mond. Gooi je zakdoekje na een snuitbeurt meteen in de prullenbak. Zorg ervoor dat ook je handen schoon blijven. Alles wat je vastpakt kan namelijk bacteriën achterlaten die een volgende gastheer/gastvrouw opzoeken. Vooral jonge kinderen en ouderen of verzwakte mensen kunnen een verkoudheidsvirus sneller oppakken.

Laat dit grillige seizoen geen reden zijn om jou een verkoudheid op te laten lopen. Zorg goed voor jezelf door goed te slapen, je weerstand hoog te houden en de jas goed dicht te doen als je naar buiten gaat.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie