Tips bij een verstopte neus

Een verstopte neus krijg je doordat de membranen van je neus opzwellen. Vaak is dit het gevolg van een verkoudheid, allergie, griep of een ontsteking van je holtes. Het is niet alleen heel vervelend, het kan ook nog eens verschillende bijwerkingen veroorzaken, zoals benauwdheid, een pijnlijke keel en een kapotte neus.

Een verstopte neus verhelpen

Eerst is het belangrijk om de oorzaak van je verkoudheid te achterhalen. Als je chronisch last hebt van een verstopte neus en je hebt geen andere griep- of verkoudheidsklachten, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een allergie. Heb je gewoon last van een verstopte neus, dan kun je de volgende dingen verlichting bieden.

Neusspray en neusdruppels

Er zijn verschillende soorten neusspray en neusdruppels verkrijgbaar. Ze verhelpen de verstopping doordat ze de bloedvaatjes in je neus laten krimpen. Houd er rekening mee dat je de meeste neussprays en druppels slechts een dag of drie achter elkaar mag gebruiken. Een alternatief is homeopathische neusspray. Deze mag je wel langere tijd gebruiken. Een ander alternatief is het gebruik van sprays en druppels op basis van zoutoplossing. Deze zijn minder sterk. Ook kun je dit gemakkelijk zelf maken. Je hebt alleen wat lauwwarm water nodig en een theelepel keukenzout.

Warmte

Stomen en een saunabezoek kunnen erg prettig zijn bij een verstopte neus. Maar ook de warmte van hete thee, bouillon of kippensoep helpen goed tegen een verstopte neus.

Neuspleisters

Neuspleisters maken je neusgaten wijder, waardoor je gemakkelijker kunt ademhalen. Ze zijn verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie