De eerste maanden heeft je baby voldoende aan de borst of de fles. Maar zo rond de vier maanden mag je gaan beginnen met babyvoeding. Belangrijk hierbij is te kijken naar je kindje. Is hij er met 3,5 maand al aan toe dan is dat prima, net als 5 maanden. Wel begin je hier het beste mee tussen de 4 en de 6 maanden.
Herken de signalen van je baby
Ieder kind bepaalt zijn eigen tempo, ook wanneer het gaat om de volgende stap met eten. Kijk dus goed naar je kind en probeer in te schatten wat er bij hem past maar ga je kind niet vergelijken met andere kinderen. Wanneer je te vroeg of juist te laat begint met babyvoeding kan dit alleen maar tot frustratie leiden, zowel bij de ouders als het kind. Over het algemeen kun je vanaf de 4 maanden beginnen met babyvoeding, en uiterlijk met 6 maanden maar zoals al eerder gezegd is ieder kind hier anders is.
Weet je niet goed hoe je kunt zien of je kind klaar is voor babyvoeding of dat je beter nog even kan wachten? De onderstaande drie signalen kunnen je dan duidelijkheid geven:
- Je kind sabbelt veel op zijn handen en het speelgoed
- Maakt smak- en kauwgeluiden
- Kijkt letterlijk het eten uit je mond
Verkenningsfase babyvoeding
In het begin zit je baby in de verkenningsfase als het gaat om babyvoeding. Hij zal dan kleine hapjes nemen zodat hij kan oefenen met happen maar ook kan wennen aan de structuur en de smaak van de voeding. Deze nieuwe vaardigheid onder de knie krijgen kan nog best lastig zijn. Hij moet leren zijn tong te bewegen, de smaak en textuur proeven en daarna de voeding doorslikken.
Pas vanaf de 6 maanden zal je baby de voeding dan ook pas echt nodig hebben naast de fles of borst. Dit is namelijk het moment waarop hij meer energie en voedingsstoffen nodig heeft omdat hij dan ook lichamelijke veranderingen doorgaat. Uiteindelijk zal vanaf 8 maanden de babyvoeding pas de melkvoeding gaan vervangen, al gaat dit natuurlijk heel geleidelijk aan.
De voeding op verschillende manieren aanbieden
Wanneer je kind begint met babyvoeding kun je dat op twee verschillende manieren aanbieden. Dit kan via een lepel, maar ook via de Rapley-methode. Aan allebei de methodes zitten voor- en nadelen dus kijk ook hier weer goed naar je kind en wat er bij hem past.
Eten van een lepel
Wanneer je zelf de babyvoeding klaar gaat maken is het belangrijk dat je dit in het begin helemaal glas pureert. Vervolgens bied je dit aan via een lepel. Merk je dat dit goed gaat, dan kun je steeds meer structuur in de voeding laten zitten. Start vooral met zachte smaken en ga hier later pas in variëren als je kind de verschillende smaken gewend.
De Rapley-methode
Bij deze methode moet je kind zelf eten. Het is hierbij de bedoeling dat de stukken groot genoeg zijn om vast te pakken, en moeten de grootte van een babyvuist hebben. De theorie hierachter is dat je kind zelf de wereld moet ontdekken. Door deze methode zou je kind sneller interesse krijgen in echt voedsel en zou hij smaken eerder herkennen. Ook zou hij niet gaan overeten en wordt het een makkelijke eter. Echter ontbreken alle bewijzen hiervan. Ook is het belangrijk bij je kind in de buurt te blijven, omdat de kans groter is dat je kind zich verslikt bij deze methode.
Lees ook: De basis om gezonder te gaan eten