Wat is het syndroom van De Quervain?

0
3474
De Quervain

Wanneer je last hebt van het syndroom van De Quervain, heb je een aandoening die voortkomt uit een irritatie of zwelling van de pezen die zich aan de duimzijde van de pols bevinden. Wanneer deze geïrriteerd zijn zwelt het omhulsel op of wordt de pees dikker. Dit zorgt er vervolgens voor dat de pezen niet makkelijk meer kunnen bewegen. Deze zwelling kan zorgen voor pijn, veelal wanneer er een vuist gemaakt wordt, je voorwerpen vastpakt of bij het draaien van de pols.

Waardoor krijg je dit syndroom?

In vrijwel de meeste gevallen komt dit syndroom voort uit een ontsteking of zwelling van het omhulsel van de pezen, dit wordt ook wel een peesschedeontsteking of tenosynovitis genoemd. herhalende bewegingen van de duim, zoals veel met je duim scrollen op je smartphone, of andere ongewone polsposities kunnen hier voor zorgen. Er zijn een aantal symptomen waardoor duidelijk kan worden of je het syndroom van De Quervain hebt, dit zijn:

  • Pijn aan de duimzijde van je pols
  • Een geleidelijke of acute pijn die je voelt bij je pols
  • Het is mogelijk dat de pijn uitstraalt naar je onderarm
  • Bij veel gebruik van de hand en duim, zoals het verdraaien van de pols of het vastpakken van voorwerpen, wordt de pijn meestal erger
  • Meestal is er een zwelling te zien bij de duimzijde van je pols
  • Je duim kan blijven steken of knappen wanneer je hem beweegt
  • Het kan lastiger zijn je duim of pols te bewegen door de pijn en zwelling

De diagnose wordt vaak gesteld door middel van de proef van Finkelstein. Hierbij is het de bedoeling dat je een vuist maakt door je vingers over je duim te sluiten. Daarna moet je de pols bewegen richting je pink. Heb je last van het syndroom van De Quervain, dan is deze beweging erg pijnlijk.

Hoe wordt De Quervain behandeld?

Het doel van de behandeling is uiteraard om de pijn te verminderen die aanwezig is als gevolg van de zwelling. Vrijwel altijd wordt er geadviseerd de duim en pols rust te geven. Dit kan door voor drie tot zes weken een spalkje te dragen. Ook is het mogelijk ontstekingsremmende medicatie te slikken, of dit in te laten spuiten. Het kan echter ook zo zijn dat het vermijden van de pijnlijke bewegingen al voldoende is voor je, om de klachten te verhelpen.

Zijn de klachten echter heel ernstig, of verbeteren ze niet ondanks de opties hierboven? Dan kan het zijn dat er een operatie nodig is. Dit soort operaties worden vrijwel altijd poliklinisch uitgevoerd. Tijdens de operatie zal het omhulsel van de gezwollen pezen opengesneden worden. Na de operatie heeft de pols een aantal dagen rust nodig, en zal verbonden worden. Daarna zal de beweging van de duim en pols hersteld worden door middel van oefeningen.

Lees ook: Wat is een vleesboom precies?