Wat kun je doen tegen menstruatiepijn

0
3421
menstruatiepijn

Elke vrouw wordt ongesteld, en bij de één doet dit veel meer pijn dan bij de ander. Dit komt omdat iedereen verschillend is, maar ook omdat bij de ene vrouw haar pijngrens hoger ligt als bij de ander. Bij sommige vrouwen is de menstruatiepijn zelfs zo erg, dat aan het werk gaan niet of nauwelijks mogelijk is. Er zijn dan ook flink wat vrouwen te vinden, die tijdens hun menstruatie thuis blijven en alleen maar in bed kunnen liggen. Wanneer je ongesteld bent kun je last hebben van krampen onder in je buik. Dit kunnen krampen zijn die nauwelijks aanwezig zijn, maar ook hele hevige krampen. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat je pijn in je onderrug krijgt, maar ook in je benen.

Naast bovengenoemde klachten kun je ook last krijgen van hoofdpijn. Bij veel vrouwen is het krijgen van hoofdpijn het begin van de menstruatieweek. Ook pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel hebben, last van diarree of juist een moeilijke stoelgang hebben, misselijk zijn, moe zijn en duizeligheid komen voor bij menstruatiepijn. Daarnaast ben je tijdens de menstruatie ook vaak wat emotioneler en sneller geïrriteerd.

Hoe komt het dat je last hebt van menstruatiepijn?

Wanneer je ongesteld bent, trekt je baarmoeder samen. Dit samentrekken zorgt voor de menstruatiepijn. Het samentrekken is nodig om ervoor te zorgen dat het slijmvlies van de baarmoeder naar buiten gaat. Dit slijmvlies komt vervolgens samen met bloed uit je vagina.

De menstruatiepijn zegt echter niks over de hoeveelheid bloed die je verliest. Het is dus niet zo dat je, wanneer je heel veel pijn hebt, je automatisch ook heel veel bloed verliest. Er zijn vrouwen die elke maand maar weinig bloed verliezen, maar wel vier dagen met pijn in bed liggen. Andersom zijn er ook vrouwen die altijd heel veel bloed verliezen, en bijna geen last hebben van de pijn.

Wat kun je doen tegen de pijn?

De pijn voorkomen is niet mogelijk, aangezien dit gewoon onderdeel is van het natuurlijke proces van je lichaam. Maar je kan wel bepaalde dingen doen om de menstruatiepijn wat te verlichten. Allereerst is het aan te raden te zorgen voor rust en ontspanning. Warmte helpt vaak ook tegen de pijn, denk hierbij aan een heerlijk warm bad of een warme kruik die je op je buik of onderrug legt.

Heb je veel last van je onderrug? Dan zou het ook kunnen helpen om oefeningen te doen die je onderrug laten ontspannen. Zo zou je de rug afwisselend bol en hol kunnen maken, maar het kan ook helpen wanneer iemand je een massage geeft. Ook schijnt een orgasme bij veel vrouwen te helpen. Na het hebben van een orgasme is de menstruatiepijn minder, waardoor ze makkelijker in slaap kunnen vallen.

Lees ook: Wat is het syndroom van De Quervain?