Wat kun je doen tegen pijnlijke borsten?

0
3447
borsten

Tijdens je zwangerschap worden je borsten er goed op voorbereid dat ze na de bevalling borstvoeding kunnen geven. Hierdoor zullen ze gaan veranderen en dit gaat vaak in combinatie met gevoelige borsten. Soms kunnen deze zelfs pijnlijk zijn. Dit komt vooral omdat je borsten veel groter worden. Ook zullen je tepels gaan veranderen en worden de aderen in je borsten heel duidelijk zichtbaar. Als laatste kan het ook zo zijn dat er colostrum gaat lekken.

Gevoelige borsten

Al vanaf de vierde week van je zwangerschap kun je last krijgen van gevoelige borsten. Hierdoor is het vaak één van de eerste zwangerschapssymptomen en daarnaast vaak een reden om een test te gaan doen. De klachten die hier bij horen blijven het hele eerste trimester en zullen daarna afnemen.

Wanneer je borsten dan gevoelig zijn kan het heel vervelend zijn als ze worden aangeraakt. Zelfs het aan doen van een bh of een shirt kan al een pijnlijke situatie zijn. Heb je normaliter ook gevoelige borsten als je ongesteld moet worden, dan is dat hiermee te vergelijken. Wel is het tijdens je zwangerschap echt een stuk erger. Deze pijnlijke borsten worden veroorzaakt door je hormonen. In dit geval komt het door de toename van progesteron en oestrogeen. Daarnaast zorgt ook de verhoogde bloedtoevoer en de groei van je melkklieren voor deze pijn.

Het verzachten van de pijn

Het voorkomen van pijn in je borsten is helaas niet mogelijk, dit is nou eenmaal één van die kwaaltjes die bij de zwangerschap horen. Maar gelukkig kun je wel een aantal dingen doen om de pijn te verlichten, zodat het iets aangenamer voelt.

Als eerste zou je een aantal goede zwangerschapsbeha’s aan kunnen schaffen. Een normale bh heeft vaak een beugel, en dit kan erg onprettig zijn als je pijnlijke borsten hebt. Een bh speciaal voor de zwangerschap bied je veel ondersteuning, is gemaakt van een zachte stof zodat het niet schuurt en is daarnaast vaak gemaakt van een rekbare stof. Dit zorgt ervoor dat ze meegroeien als ze groter worden en je hem daarnaast makkelijk kunt verstellen.

Vertel ook aan je partner dat je last hebt van je borsten, en hij er dus beter voorlopig even niet aan kan zitten. Dit is voor jou namelijk helemaal niet fijn. Ook kan het zo zijn dat jouw pijnlijke borsten er juist voor zorgen dat je meer zin hebt in seks. Dit is volkomen normaal dus probeer hier van te genieten.

Veranderingen van je borsten

Vanaf ongeveer 6 weken zwangerschap zal je merken dat je borsten beginnen te groeien en dit blijven ze vervolgens de rest van je zwangerschap doen. Houd er rekening mee dat ze aan het eind van de zwangerschap twee maten groter zijn geworden. Tijdens het groeien kan het voorkomen dat ze gaan jeuken en kun je zelfs striae ontwikkelen.

Ook je tepels zullen veranderen, deze worden namelijk groter en donkerder. Daarnaast is het mogelijk dat er bultjes op zichtbaar worden. Dit zijn de Montgomery kliertjes en deze scheiden een soort olieachtige substantie af. Deze substantie beschermt je tepels en tepelhoven tegen uitdroging en om je huid soepel te houden.

Lees ook: Hulp van een re-integratie-expert bij verzuim