Zwangerschap

Zwanger zijn is een bijzondere fase in je leven. In het dossier beschrijven we de symptomen van zwangerschap, de ontwikkeling van week tot week en allerlei andere wetenswaardigheden rondom  zwangerschap.

Griepprik bij zwangerschap beschermt baby

Risico op pre-eclampsie bij eerste zwangerschap te voorspellen

Het blijft een veel besproken onderwerp onder moeders: het wel of niet nemen van een griepprik. Een nieuw Amerikaans onderzoek van de University of Utah toont nu aan dat baby’s van moeders die tijdens hun zwangerschap de griepprik hebben gekregen, fors minder kans hebben op het krijgen van griep in de eerste zes maanden. Griepprik bij…

Lees verder

Wat te doen aan PMS?

PMS

Sommige vrouwen hebben elke maand tussen de eisprong en de menstruatie problemen en last van zogenaamde premenstruele klachten. Dit uit zich vaak in diverse symptomen zoals hoofdpijn, acne, maagpijn, prikkelbaarheid, slecht slapen, spanning en stemmingswisselingen. De klachten kunnen zowel lichamelijk als mentaal zijn.

Lees verder

Minder kans postpartum depressie bij langer verlof

postnatale depressie

Vrouwen kunnen hun kans op een postpartum depressie verkleinen door langer zwangerschapsverlof op te nemen. Dit stellen onderzoeksters van twee Amerikaanse universiteiten in het onderzoekstijdschrift Journal of Health Politics, Policy and Law. Een jaar lang onderzoek In het onderzoek werden meer dan 800 Amerikaanse vrouwen een jaar lang gevolgd nadat ze bevallen waren van een…

Lees verder

Ftalaten dragen mogelijk bij aan vroeggeboortes

vroeggeboorte

Wetenschappers hebben een verband aangetoond tussen vroeggeboortes en de mate waarin de zwangere vrouw is blootgesteld aan ftalaten. Ftalaten zijn chemische stofjes die vooral in plastic te vinden zijn. Ze zitten echter ook in make-up, deodorant en bodylotion. Voorverpakt eten, lijm en vinyl vloeren kunnen ook ftalaten bevatten.

Lees verder

Toxoplasmose en zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je sommige voedingsmiddelen beter vermijden, omdat ze een risico vormen voor de gezondheid van je kindje. Broodjes met rauwe rosbief of toastjes met filet Americain moet je negen maanden lang even aan je voorbij laten gaan en de kattenbak mag vriendlief voortaan verschonen.

Lees verder

Zwanger de winter door!

Winterhanden

Op de koudste dagen van het jaar is het best lastig om zwanger te zijn. Met een bolle buik die gladde straat op, last van een verstopte neus en hormonen die door je lijf gieren. Zwanger zijn in de winter valt niet altijd mee, maar met onderstaande tips kom jij de winter door!

Lees verder
Pagina