Genante zwangerschapskwaaltjes

Bij een zwangerschap horen nu eenmaal wat kwaaltjes. We weten allemaal dat we last kunnen krijgen van misselijkheid, hoofdpijn en hormonen die door ons lichaam gieren.

Maar op sommige kwaaltjes zijn we minder goed voorbereid. Want over beschamende kwaaltjes als meer vaginale afscheiding, het voortdurend laten van scheten of de ontlasting die vrij kan komen tijdens het persen praten we minder graag.

Toch hoef je je nergens voor te schamen, heel veel andere zwangere vrouwen hebben er namelijk ook last van. Ze horen er nu eenmaal bij. Hieronder een lijstje om de belangrijkste ‘beschamende’ kwaaltjes onder de aandacht te brengen.

Winderigheid (flatulentie) Een vervelend neveneffect van zwangerschap is winderigheid (flatulentie). Wat kun je hier tegen doen? Eet langzaam en bewust, kauw goed, eet meerdere kleine porties in plaats van een grote, eet zo gezond mogelijk en drink voldoende water.

Vaginale afscheiding Als je zwanger bent kun je meer last hebben van vaginale afscheiding. Wanneer de afscheiding wit of doorzichtig is, vloeibaar, plakkerig en slijmerig, dan is er geen probleem. Ga even naar de huisarts als de kleur verandert. Het kan zijn dat je dan een vaginale schimmelinfectie hebt opgelopen. Door de toename van de oestrogenen in je bloed heb je een grotere kans op een schimmelinfectie. Dit uit zich in dikke gele afscheiding en soms kan het tot jeuk leiden. Deze infectie is overigens goed te behandelen, maar gaat niet vanzelf over.

Tips:

Was je vagina goed met lauw water;

Gebruik geen zeep, ook geen speciale zeep voor de vagina;

Draag katoenen ondergoed;

Inlegkruisjes en maandverband voor een broeierig klimaat zorgen. Gebruik deze liever niet. Wil je toch een schoon gevoel hebben? Draag dan twee onderbroeken over elkaar heen met daartussen maandverband.

Incontinentie (ongewild urineverlies) Ongewild urineverlies is erg vervelend, maar heel normaal tijdens de zwangerschap. Vijftig tot zeventig procent van de vrouwen heeft aan het eind van de zwangerschap last van incontinentie. De oorzaken zijn: verslapping van de bekkenbodem en extra druk op de bekkenbodem.

Ook na de zwangerschap hebben vrouwen vaak last van urineverlies door een verslapping van de bekkenbodemspieren. Dit herstelt vaak vanzelf. Eventueel kan een gespecialiseerde bekkenbodem fysiotherapeut daarbij helpen. Een belangrijk aandachtspunt voor veel vrouwen is dat ze niet voldoende tijd nemen om te plassen en niet heel hun blaas leeg plassen. De houding is daarbij ook essentieel. Ga nooit uitgezakt zitten, maar kantel altijd je bekken iets naar voren.

Heb je hier last van of ben je bang op onhandige momenten urineverlies te hebben, gebruik dan een inlegkruisje.

Zwangerschapsaambeien Tijdens de zwangerschap is het hebben van aambeien een veelvoorkomend probleem. Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies van de darm vlak achter de anus. Eigenlijk zijn het een soort spataderen. Ze ontstaan door een hoge druk in de anus en de omgeving er om heen. Tijdens de zwangerschap zorgt de groeiende baarmoeder voor een druk in de buikholte. Maar ook hormonale veranderingen spelen een rol bij het krijgen van aambeien. Vooral tijdens de laatste zwangerschapmaanden neemt de druk toe. Om aambeien te behandelen is het belangrijk om je stoelgang zacht te houden. Eet vezelrijk voedsel (bruin brood, fruit etc.) en drink veel water. Luister bovendien goed naar je lichaam en stel een toiletbezoek vooral niet uit. Ophouden maakt de ontlasting hard.

In de meeste gevallen zijn zwangerschapsaambeien van tijdelijke aard. Na de zwangerschap verdwijnen ze vaak weer.

Aambeienzalf kan de jeuk en de pijn verzachten. Gebruik echter geen zetpillen. Een verkoelende gel op de anus kan vaak op helpen. Bij irritaties rond de anus kun je het best geen toiletpapier gebruiken. Beter is een nat washandje of vochtige toiletdoekjes.

Ontlasting tijdens het persen Sommige vrouwen kunnen hun ontlasting niet ophouden tijdens de bevalling. Dit is volkomen normaal en hier hoef je je niet voor te schamen. Je zult tijdens het persen hier ook echt niet mee bezig zijn. Mocht je je ontlasting niet kunnen ophouden, dan veegt de verloskundige dit keurig weg. Sommige vrouwen merken het niet eens. Het belangrijkste is dat jij je concentreert op het persen.

Bron: Babyvandaag.nl Alles over zwanger worden, zwanger zijn en de eerste babymaanden

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie