Griepprik bij zwangerschap beschermt baby

Risico op pre-eclampsie bij eerste zwangerschap te voorspellen

Het blijft een veel besproken onderwerp onder moeders: het wel of niet nemen van een griepprik. Een nieuw Amerikaans onderzoek van de University of Utah toont nu aan dat baby’s van moeders die tijdens hun zwangerschap de griepprik hebben gekregen, fors minder kans hebben op het krijgen van griep in de eerste zes maanden.

Griepprik bij zwangerschap

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van de medische data van 245.000 zwangere vrouwen en 248.000 kinderen over een periode van 2005 tot 2014. 10% van deze vrouwen koos voor een griepprik tijdens de vaccinatie. De resultaten van deze vrouwen werden uitgezet tegen de 90% van de vrouwen die geen griepprik kreeg.

Baby’s in de groep van de vrouwen die voor een griepprik hadden gekozen, hadden voor 70% minder last van griep en werden voor 80% minder vaak opgenomen in het ziekenhuis met griepverschijnselen.

Bovendien bleek in het laboratorium dat bijna alle baby’s geveld werden door de griep vanwege een slechte weerstand van de moeder. Julie Shakib, leidinggevende van het onderzoek, stelt dat baby’s in de eerste zes maanden geen vaccinaties kunnen krijgen. Een griepprik tijdens de zwangerschap is dan de beste manier om de baby in zijn eerste maanden toch van extra weerstand te voorzien.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie