Minder kans postpartum depressie bij langer verlof

postnatale depressie

Vrouwen kunnen hun kans op een postpartum depressie verkleinen door langer zwangerschapsverlof op te nemen. Dit stellen onderzoeksters van twee Amerikaanse universiteiten in het onderzoekstijdschrift Journal of Health Politics, Policy and Law.

Een jaar lang onderzoek

In het onderzoek werden meer dan 800 Amerikaanse vrouwen een jaar lang gevolgd nadat ze bevallen waren van een baby. Dr. Patricia McGovern van de University of Minnesota School of Public Health verzamelde na zes weken, twaalf weken, zes maanden en twaalf maanden gegevens over de vrouwen. Zo vroeg ze onder andere naar symptomen van depressie en naar de algemene mentale en fysieke gezondheid van de vrouwen. De vrouwen die op de eerste drie onderzoeksmomenten (zes weken, twaalf weken en zes maanden) nog met zwangerschapsverlof waren, hadden beduidend minder vaak last van een postpartum depressie dan de vrouwen die weer waren gaan werken.

Minimumverlof

Dit is het eerste onderzoek dat gedurende een heel jaar na de geboorte onderzoekt wat het verband is tussen verlof en een postpartum depressie. In Nederland is het minimumverlof (zwangerschapsverlof en bevallingsverlof) 16 weken.

Bron: Eurekalert.org

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie