Risico op een postnatale depressie

Ochtendhumeur

Sommige moeders leven na de geboorte van hun kind op een roze babywolk terwijl anderen ook soms depressieve gevoelens hebben en een postnatale depressie kunnen krijgen. Waarom heeft de ene moeder hier wel last van en de ander niet?

Als je zwanger wilt worden, vraag je je natuurlijk af of je risico loopt om een postnatale depressie te krijgen. Door van te voren al naar dit risico te kijken, kunnen nieuwe moeders al hulp krijgen voordat deze depressie hun leven en het ouderschap volledig beïnvloed heeft.

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de vrouwen die last kreeg van een postnatale depressie in het verleden ook al mentale gezondheidsproblemen heeft gehad. Vrouwen die al eens mentale problemen hebben gehad voor hun zwangerschap, hebben een twee keer zo grote kans op een postnatale depressie. Vrouwen die mentale problemen tijdens hun zwangerschap hebben gehad, hebben een elf keer zo groot risico op een postnatale depressie. Vrouwen die mentale problemen hebben voor de zwangerschap, hebben een grotere kans op mentale problemen tijdens en na hun zwangerschap. Mentale gezondheid is dus een goede voorspeller voor het krijgen van een postnatale depressie. Vrouwen moeten het daarom aan hun arts laten weten als zij mentale problemen hebben of hebben gehad. Zo kunnen zij op tijd hulp krijgen tijdens en na hun zwangerschap.

Risicofactoren

Naast de mentale gezondheid zijn er nog andere risicofactoren:

Hormonen, de verandering in hormonen zorgt voor stemmingswisselingen.

– Ras, Aziatische vrouwen hebben een groter risico.

– Leeftijd, jongere moeders hebben een groter risico.

– Schoolniveau, vrouwen die geen school hebben afgemaakt, hebben een groter risico.

Stress, geldproblemen en relatieproblemen kunnen leiden tot een groter risico.

– Zwangerschapscomplicaties

– Veel pijn na de geboorte

– Gezondheid, een slechte fysieke gezondheid kan zorgen voor een groter risico.

– Erfelijkheid

– Het eerder gehad hebben van een postnatale depressie

Het onderzoek naar postnatale depressies gaat steeds verder en er wordt steeds meer over bekend. Dit helpt vrouwen en hulpverleners. Zo kunnen zij er eerder achter komen en de signalen eerder opmerken en hulp inschakelen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie