Toxoplasmose en zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je sommige voedingsmiddelen beter vermijden, omdat ze een risico vormen voor de gezondheid van je kindje.

Broodjes met rauwe rosbief of toastjes met filet Americain moet je negen maanden lang even aan je voorbij laten gaan en de kattenbak mag vriendlief voortaan verschonen. Zo zijn er nog veel meer dingen waar je op moeten letten. Misschien vervelend, maar het is belangrijk dat je je aan deze regels houdt. Zo verklein je namelijk de kans op toxoplasmose. ӬӬ

Wat is toxoplasmose precies? Toxoplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de Toxoplasma Gondii. Dit is een parasiet die in rauw vlees of onvoldoende verhit vlees, op groente en in de ontlasting van katten kan voorkomen. De larve kan bij mensen de ziekte toxoplasmose veroorzaken. ”¨”¨Toxoplasmose kan dodelijk zijn voor je ongeboren kindje. Via de mond kun je besmet raken. De parasieten worden vernietigd door vlees door en door gaar te bakken en door vlees in te vriezen. De parasiet overleeft niet bij extreme temperaturen. Doorbakken vlees of vlees dat wordt ingevroren bij een temperatuur onder de 20 °C, bevat daarom geen parasieten.

Ook is het belangrijk om tijdens het tuinieren handschoenen aan te trekken. Je weet namelijk nooit of er katten in jouw tuin hun behoefte hebben gedaan. Laat de kattenbak ook door iemand anders verschonen. Maar wees gerust: door het aaien van besmette huisdieren kun je de ziekte niet krijgen. ӬӬ

Besmetting ongeboren kindje Als je tijdens of vlak voor je zwangerschap toxoplasmose oploopt kun je de infectie via de placenta doorgeven aan je kindje. Toxoplasma gondii kan bij zwangere vrouwen in de eerste maanden na de besmetting dodelijk zijn voor het ongeboren kind. De ziekte kan in een later stadium van de zwangerschap ernstige en blijvende schade aan de ogen en hersenen van de baby veroorzaken. Maar gelukkig wordt de parasiet niet altijd door de aanstaande moeder aan haar baby doorgegeven. Wanneer de infectie tijdig wordt ontdekt kunnen medicijnen helpen.

Wat zijn de verschijnselen van toxoplasmose? De verschijnselen van toxoplasmose zijn moeheid, lusteloosheid, opgezwollen klieren, lichte koorts en huiduitslag. Zodra je een vermoeden hebt dat je toxoplasmose hebt, ga dan even langs je huisarts. Het is belangrijk dat je bij klachten naar je huisarts gaat. Zo kun je zo snel mogelijk starten met antibiotica.

Nog even alle regels op een rij:

  • Verhit vlees door en door
  • Was rauwe groenten en fruit heel grondig;
  • Drink geen rauwe melk van geiten of schapen;
  • Eet geen zachte kaas van rauwe melk van geiten of schapen;
  • Laat de kattenbak door iemand anders verschonen;
  • Was je handen goed na het eten, bezoek aan het toilet, spelen in de zandbak en tuinieren;
  • Draag tijdens het tuinieren handschoenen;
  • Verschoon elke dag de vaatdoekjes;
  • Vermijd rauwe rosbief, filet Americain en andere rode of rauwe vleessoorten;
  • Gebruik schone snijplanken, messen en andere keukenmaterialen.
Dit artikel is geschreven door de redactie van Babyvandaag.nl
Babyvandaag

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie