Waarom slapen tijdens zwangerschap moeilijk is

zwangerschap slapeloosheid

Als aanstaande moeder hoop je voldoende te kunnen slapen en goed uitgerust te zijn als je baby er is. Maar helaas, op het moment dat je je rust het meest nodig hebt, heb je last van je rug, moet je constant naar het toilet, heb je last van je te dikke buik. 

Wat zijn de meest voorkomende redenen voor een slechte nachtrust als je zwanger bent en wat kan je hier aan doen?

Blaas

Omdat je baarmoeder groot, wordt de capaciteit van je blaas minder. Probeer in de twee uur voordat je op bed gaat zo min mogelijk te drinken. Dit voorkomt dat je er ’s nachts heel vaak uit moet.

Misselijkheid

Om misselijkheid te voorkomen, kan je iets lichts eten voordat je op bed gaat of als je ’s morgens wakker wordt. Misselijkheid komt namelijk vooral voor bij een lege maag. Als je snel last hebt van een opgeblazen gevoel, is het verstandig om meer lichte maaltijden op een dag te eten en minder zware maaltijden. Eet vaker kleine porties en eet niet in de vier uur voordat je op bed gaat. Denk om het eten van gefrituurd eten, kruiden en chocolade. Deze kunnen sneller een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur veroorzaken.

Kramp

Zwangere vrouwen hebben ’s nachts vaak last van kramp in hun benen. Beweeg je voet rustig en masseer je been. Je kan ook even wat gaan rondlopen om van de kramp af te komen.

Piekeren

Daarnaast kunnen ook zorgen en gedachten je uit je slaap houden. Vaak lig je maar te draaien en na te denken over of je het wel aankan. Bereid je zelf daarom goed voor op de komst van je baby en praat hierover met je man en met vriendinnen. Probeer zo ontspannen en vrij van stress als mogelijk op bed te gaan. Neem een warm bad en doe oefeningen om te ontspannen. Zorg dat je overdag voldoende beweegt en buiten komt om zo goed kunnen slapen.

Comfortabel

Als laatste gaat je lichaam tijdens de zwangerschap steeds meer zorgen dat je slecht slaapt. Comfortabel liggen wordt een steeds groter probleem. Een voedingskussen of nieuwe houding om in te slapen kan helpen. Probeer uit wat voor jou werkt en waar je het meest comfortabel op ligt en kan slapen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie