Zwanger de winter door!

Winterhanden

Op de koudste dagen van het jaar is het best lastig om zwanger te zijn. Met een bolle buik die gladde straat op, last van een verstopte neus en hormonen die door je lijf gieren. Zwanger zijn in de winter valt niet altijd mee, maar met onderstaande tips kom jij de winter door!

Voeding Een gezond en gevarieerd eetpatroon tijdens de zwangerschap is van groot belang. Wanneer je gezond eet krijg je de juiste vitamines en mineralen binnen. Toch heb je als zwangere vrouw iets extra’s nodig. De Gezondheidsraad adviseert het gebruik van vitamine D-supplementen tijdens de zwangerschap. Vitamine D speelt onder meer een rol bij de ontwikkeling van het afweersysteem.

Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Het vitamine D-gehalte van het navelstrengbloed hangt daarom sterk samen met het geboorteseizoen. In de zomer zijn de concentraties ongeveer anderhalf maal zo hoog als in de winter.

Via een normale, gezonde voeding krijg je ongeveer drie microgram vitamine D binnen. Vitamine D zorgt ervoor dat het lichaam voldoende calcium uit de voeding opneemt. Calcium is nodig voor de botopbouw van je ongeboren baby. Extra vitamine D kun je in tabletvorm slikken. Het Voedingscentrum adviseert zwangere vrouwen om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken.

Verkoudheid Tijdens de winter hebben veel mensen last van een verkoudheid of griep. Je bent extra vatbaar voor een verkoudheid of griep wanneer je onder andere een vitamine tekort hebt, oververmoeid bent of te weinig beweegt. Je weerstand is in dat geval te laag. Een verkoudheid of griep kun je voorkomen door op je weerstand te letten. Slaap en beweeg voldoende en eet gevarieerd en gezond. Voor veel mensen is het in de winter lastig, maar blijf voldoende drinken. Als je dorst krijgt, ben je eigenlijk al te laat.

Tips bij neusverkoudheid: Stomen: Dit geeft verlichting, waardoor je weer beter kunt ademen. Je hoeft in principe niets aan het water toe te voegen. Eventueel kun je kamille toevoegen, maar gebruik geen andere toevoegingen tijdens de zwangerschap. Gebruik ook liever geen neusspray en dampo. Er zijn wel neussprays bij de apotheek of drogist verkrijgbaar die ook geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Vraag om advies bij de verkoper.

Neem bovendien voldoende rust en eet voldoende groente en fruit. Lees hier nog meer tips bij een verkoudheid.

Warme kleding

Zorg ervoor dat je een warme winterjas aanschaft die je buik voldoende vrijheid geeft. Een winterjas die te strak om je buik zit gaat irriteren en zit niet comfortabel. Zorg bovendien voor stevige winterlaarzen, die lekker lopen. Kies voor laarzen met een antislip zool, zodat de kans op uitglijden beperkt blijft. Ben je gevallen? Breng dan een bezoek aan de huisarts of gynaecoloog. Een echo geeft zekerheid dat alles goed is met je kindje.

Dit artikel is afkomstig van Babyvandaag.nl

Babyvandaag

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie