Dwangstoornis: het moet echt!

angsten overwinnen

Vele Nederlanders hebben last van een dwangstoornis. Bij een dwangstoornis moet je denken aan controledrang of bijvoorbeeld smetvrees. Veel mensen doen altijd eerst hun linker sok aan, hebben de spullen op het bureau op een vaste plek liggen of maken het huis altijd in dezelfde volgorde schoon. Vaak helpt dit om met onzekerheid en onverwachte situaties om te gaan.

Dwangstoornis

Wanneer het uitvoeren van deze rituelen een doel op zich wordt en je onrustig of angstig wordt als dit niet gebeurt, heb je last van een obsessieve-compulsieve stoornis oftewel een dwangstoornis of dwangneurose. Bij een dwangstoornis heb je last van dwanggedachten en dwanghandelingen. De meeste mensen hebben last van beide, maar ze kunnen ook afzonderlijk voorkomen. Dwanggedachten bevatten onaangename ideeën en steeds terugkerende beelden. Om deze ongedaan te maken, moeten deze mensen fysiek of mentaal dwanghandelingen uitvoeren. Dit geeft het gevoel controle te hebben en de onrust weg te nemen.

Vaak weten mensen die aan een dwangstoornis lijden wel dat het onzin is, maar het is lastig te stoppen. Het lucht op om hier aan toe te geven, maar daarna komen de twijfels en angsten vaak nog heftiger terug. Op den duur zal het dan ook steeds erger worden. Ook wordt het dwanggedrag een gewoonte en wordt je steeds afhankelijker hiervan. Mensen gaan zich machteloos en een slaaf van hun eigen gedachten voelen.

Oorzaak

Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van de dwangstoornis. Duidelijk is wel dat erfelijke aanleg een rol speelt. Daarnaast zijn ook het karakter, de manier van denken en het omgaan met stressvolle situaties belangrijk. Ook kan stress een veroorzaker zijn. Dwangstoornissen kunnen ontstaan nadat iemands zelfvertrouwen of gevoel van zekerheid minder is geworden. Dit kan ontstaan door een belangrijke gebeurtenis zoals de koop van een nieuw huis of de zoektocht naar een nieuwe baan.

Schaamte

Veel mensen schamen zich voor hun dwangstoornis en gaan daarom pas na een jaar of tien op zoek naar hulp. Vaak weten ze ook niet dat er behandelingen zijn en vinden ze het eng dat ze de controle over hun leven gaan verliezen. Vaak vinden zij een leven zonder dwang net zo beangstigend als een leven met dwang. Ook artsen zijn niet altijd bekend met de behandelingen voor dwangstoornissen en vinden het moeilijk deze te herkennen. Toch kunnen dwangstoornissen door behandelingen teruggebracht worden tot een hanteerbaar niveau. Genezen lukt echter zelden.

Lees 1 reactie

Één reactie

  • Fonds Psychische Gezondheid

    Voor mensen die hulp zoeken bij (vermoedens van) een dwangstoornis: ga naar de website van Fonds Psychische Gezondheid en zoek op ‘dwang’

Geef een reactie