Hoe kom ik van mijn angsten af?

angsten overwinnen

Waar ben jij bang voor? Angst kan ons belemmeren in wat we willen doen, zeker in economisch mindere tijden. We denken op de één of andere manier dat als we zo bang zijn, we het risico beter niet kunnen nemen om iets door te zetten. Vaak is dit echter de verkeerde insteek.

Als je een doel wilt halen, maar dit niet doet omwille van angst, kan het stress veroorzaken. Door veel te oefenen en fouten te maken leer je de risico’s te nemen. Angst en groei gaan vaak hand in hand. Als je niet bang bent voor grote beslissingen, functioneer je waarschijnlijk niet goed. Probeer je angsten daarom onder ogen te zien. Negeer je angsten niet, maar pak ze aan, zelfs als dit je ongemakkelijk laat voelen.

Hierbij een aantal tips om ondanks je angsten toch verder te kunnen:

 Voel je gemakkelijk bij ongemakkelijkheid

Als je kan inzien dat angst een natuurlijk onderdeel uitmaakt van je groeiproces, kan je het makkelijker accepteren. Als je een sollicitatiegesprek hebt voor een hoge functie is het heel normaal dat je nerveus bent. Maar diep van binnen weet je dat je het kan, en dat is precies zoals het hoort te zijn. ”Ik kan leren wat ik moet leren voor mijn nieuwe baan en delegeer de dingen die ik niet weet.”

Je krijgt nooit meer dan je aan kan

Kijk terug op de momenten in het leven waarop je het meeste geleerd hebt. Waarschijnlijk was je toen bang. Maar je hebt deze angsten overwonnen. Van alles wat je in je leven meemaakt, leer je. Stel dat je na jarenlang vrijgezel te zijn geweest weer verliefd wordt. Vaak ben je dan bang omdat de vorige relatie niet goed ging en je diep gekwetst was. “Ik heb gekeken naar wat fout ging en mijn aandeel hierin. Ik hoef dat daarom niet weer te doen. Ook mijn vrienden zullen mij hierin steunen.”

 Angst en enthousiasme gaan vaak hand in hand

Er is maar een klein verschil in het gevoel dat angst en enthousiasme geven. Als je de moed hebt om een volgende stap te zetten, wordt het enthousiast en opwindend. Als zowel je hoofd als je hart zeggen dat je het risico moet nemen, aarzel dan niet. “Zelfs in het slechtste scenario zal ik sterk blijven. Ik zal zeker enkele fantastische ervaringen opdoen.”

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie