Telefoonangst

0
1677
Telefoonangst overwinnen

Op je werk moet je een bedrijf bellen. Doornerveus pak je de telefoon op. Met trillende vingers typ je het nummer in. Geen verbinding. Opgelucht haal je adem. Totdat je wordt teruggebeld. De zenuwen gieren weer door je lijf. Je hebt telefoonangst.

Mensen met telefoonangst durven niet naar bedrijven of vreemden te bellen. Ook gebeld worden is beangstigend. Vaak komt telefoonangst voort uit onzekerheid. Je bent bang om dicht te klappen of om het verkeerde te zeggen. Vooral wanneer er meer mensen in je omgeving aanwezig zijn is bellen voor jou een grote angst. Het idee dat je collega’s of mensen in het openbaar met je meeluisteren maakt je bang.

Doordat deze angst dusdanig groot is kan het voor komen dat je een belsignaal negeert of alle zaken op je werk via de mail afhandelt.

Gelukkig kun je van je telefoonangst afkomen.

Een manier om van je angst af te komen is: bellen. Stap de drempel over en pak de telefoon. Hoe eng het ook is, je zult merken dat je na een paar telefoongesprekken meer vertrouwen in jezelf krijgt. Wees niet bang om de verkeerde dingen te zeggen. Vind je het lastig om in het bijzijn van je collega’s te bellen? Zoek dan een rustig plekje op, waar je ongestoord kunt telefoneren.

Tip: Bereid het telefoongesprek voor. Schrijf de punten op die je wilt bespreken. Dit geeft houvast. Ook is het handig om de beginzin van het gesprek op papier uit te schrijven. Wanneer je de eerste zin goed hebt gezegd, krijg je meer vertrouwen.