Wat is een bipolaire stoornis?

Steeds vaker komt de term bipolaire stoornis in het nieuws. Catherina Zeta-Jones vertelde onlangs dat zij aan deze stoornis lijdt. En ook andere beroemdheden, zoals Britney Spears, worden regelmatig aan de stoornis gelinkt. Maar wat houdt een bipolaire stoornis eigenlijk in?

Mensen die lijden aan een bipolaire stoornis hebben last van periodes met extreme stemmingswisselingen. Dit varieert van depressief naar manisch. In een depressieve stoornis voelt iemand zich aanhoudend somber en heeft daarbij weinig energie. In een manische periode heeft de persoon juist heel veel energie en is euforisch. Hij heeft het gevoel de hele wereld aan te kunnen. Het gevaar is dat iemand hierbij de realiteit uit het oog kan verliezen.

Het is niet zo dat iemand óf in een depressieve periode verkeert óf in een manische periode. Deze periode wisselen elkaar af, met daartussen normale periodes. Een bipolaire stoornis wordt ook wel manisch-depressief genoemd.

Hoe de stoornis precies ontstaat is nog niet bekend. Genetische factoren spelen wel een rol, maar ze zijn niet alles bepalend. Vaak is het zo dat mensen er gevoelig voor zijn en dat een stressvolle gebeurtenis uiteindelijk een reactie uitlokt.

Op het moment dat iemand een manische of depressieve periode heeft, wordt het leven erg door de stoornis getekend. Vaak zie je ook dat patiënten kampen met sociale fobieën of angst- en paniekstoornissen. Ook zijn zij vatbaarder voor een drank- of drugsverslaving.

Het is niet mogelijk om van de stoornis te genezen. Wel wordt het met behulp van een behandeling onder controle gehouden. Uitschieters worden vaak onderdrukt met het medicijn lithium. Ook worden er vormen van psychotherapie toegepast.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie