Wanneer ben je volwassen?

0
2120
volwassen worden

Voor de wet ben je volwassen wanneer je de leeftijd van 18 jaar bereikt hebt. Maar ben je dan echt volwassen? Leeftijd en volwassenheid zijn maar voor een klein deel echt met elkaar verbonden. Volwassenheid heeft ook met andere dingen te maken.

Verantwoordelijkheid

Neem je verantwoordelijkheid voor je eigen leven en de fouten die je maakt. Kinderlijk gedrag wordt vaak gekenmerkt door het afschuiven van de verantwoordelijkheid en iemand anders de schuld geven. Als volwassene is het belangrijk je fouten toe te geven en zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Dit geldt niet alleen voor je eigen leven, maar ook voor de gehele samenleving. Als je ergens last van hebt, doe er dan zelf wat aan.

Accepteren

Het is belangrijk om iedereen in zijn waarde te laten en te accepteren dat iemand anders over dingen kan denken. Dit betekent niet dat je iemand niet aardig kan vinden. Je kan ook vriendelijk met mensen omgaan waarmee je het over sommige dingen volledig oneens bent.

Waardeer je leven

Het leven draait niet om het hebben van de beste spullen en de mooiste kleding. Relaties, genieten van de kleine momenten en persoonlijke groei zijn de dingen die tellen. Richt je op dat wat telt en waardeer dat.