Relatie schadelijk voor gezondheid?

Succesvolle relatie genetisch bepaald

Kan je relatie invloed hebben op je gezondheid? Onderzoek laat zien dat een goede relatie ziekte kan voorkomen, gezonde gewoontes kan veroorzaken en dat men zelfs langer leeft. Daarentegen kunnen slechte relaties voor stress en een verminderde immuniteit zorgen. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op je gezondheid. Hieronder staan twaalf manieren waarop je relatie je lichaam en geest kan beïnvloeden.

Gewichtstoename

Het is algemeen bekend dat stellen zichzelf meer laten gaan als ze in een relatie zitten. Men komt vaak aan als ze net getrouwd zijn en vallen weer af als ze gaan scheiden.  Maar ook het tegenovergestelde komt geregeld voor. In een gezonde relatie motiveren de partners elkaar om gezond te leven. Als er onenigheid binnen de relatie heerst, kan dit tot eetbuien en slapeloosheid leiden. Gewichtstoename kan hier een gevolg van zijn.

Stressniveaus

Fysieke intimiteit vermindert stress en verhoogt je welzijn. Mensen die geregeld seks hebben, zijn mentaal gezonder en zijn meer tevreden met hun relatie en hun leven in het algemeen.  Seks is slechts één aspect van een relatie. Vele andere aspecten en onenigheden kunnen tot meer stress leiden.

Hormonen geven een goed gevoel

Ook de kleinste aanrakingen kunnen voor een betere gezondheid zorgen. Van een bepaald hormoon neemt de hoeveelheid sterk toe na een knuffel. Dit zorgt voor een beter humeur en minder stress. Slechts een paar seconden fysiek contact kan deze hormonen stimuleren en daarmee stress en angsten verminderen.

Slaapproblemen

Naast iemand slapen kan ervoor zorgen dat je volledig tot rust komt, maar het kan je ook juist uit je slaap houden. Als je partner moeilijk slaapt, veel draait of snurkt kan je je overdag vermoeid voelen. Een minder goede nachtrust kan er daarnaast ook voor zorgen dat je humeuriger bent. Dit kan voor problemen binnen je relatie zorgen.

Angst

Problemen in je relatie kunnen grotere angsten veroorzaken. Denk aan de angst om onder de mensen te komen en andere angststoornissen. Angststoornissen kunnen voor relatieproblemen zorgen. Als je getrouwd bent, heb je minder kans op het ontwikkelen van angststoornissen of andere mentale stoornissen.

Depressies

Depressies en angsten gaan vaak samen. Langdurige relaties kunnen de symptomen van mensen die een depressie gehad hebben, verlichten. Daarentegen kan een slechte relatie de kans op een depressie verhogen. Vooral als de partner vreemdgegaan is of als het huwelijk gestrand is, bestaat er een grote kans op het krijgen van een depressie.

Alcoholgebruik

Het alcoholgebruik van je partner beïnvloedt je eigen alcoholgebruik. Als je partner veel en vaak drinkt, ga je dit sneller ook doen. Gebrek aan intimiteit en conflicten binnen de relatie kunnen tot overmatig alcoholgebruik leiden. Dit kan dan weer meer relatieproblemen veroorzaken.

Bloeddruk

Een dieet, sporten en stress kan van invloed zijn op je bloeddruk.  Ook de sterkte van je relatie kan hierop van invloed zijn. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die gelukkig getrouwd zijn, een lagere bloeddruk hebben dan alleenstaanden. Een slechte relatie zorgt voor meer stresshormonen en kan daarom juist tot een hogere bloeddruk leiden.

Hart

Volgens onderzoek hebben mensen die getrouwd zijn minder kans op een hartaanval en betere kansen na een hartoperatie. Vooral bij mannen bleek dit zo te zijn. Door de emotionele steun die je partner kan geven, verloopt het herstel vaak voorspoediger.

Kanker overleven

De steun van je partner kan voor een betere overlevingskans zorgen als je kanker hebt. Als je alleen bent of onverwachts uit elkaar wordt gehaald kan dit een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem.

Aandacht voor gezondheid

Je partner past op je, wijst op mogelijke symptomen van ziekte of houdt in de gaten dat je je medicatie inneemt. In een gezonde relatie zorgt men voor elkaar en dit kan zelfs tot meer verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid leiden.

Liefdesverdriet

Je huidige relatie kan van invloed zijn op je gezondheid. Ook je voorgaande relaties, vooral die waarin je gekwetst bent, kunnen je gezondheid beïnvloeden. Extreme fysieke of emotionele stress die kan ontstaan bij een relatiebreuk kan zelfs leiden tot het zogenaamde gebroken hart syndroom, een tijdelijke vergroting van het hart.