Is het verlaten van zieke partner ‘not done’?

partner verlaten

Zo’n tien jaar terug zou een dergelijke vraag nauwelijks of niet bespreekbaar zijn. Inmiddels is met de verfilming van het boek “Er komt een vrouw bij de dokter” het taboe over het onderwerp doorbroken. Alhoewel heel Nederland viel over het egoïstische gedrag van de hoofdrolspeler, was de film van Reinout Oerlemans alsnog een kaskraker. Alhoewel de hoofdrolspeler Stijn zijn vrouw niet verlaat, maar ervoor kiest om zich emotioneel en fysiek te distantiëren door er flink op los te scharrelen en later een affaire aan te gaan, wordt door velen ook het verlaten van de partner, voordat er sprake is van vreemdgaan of een affaire, als “not done” gezien. Althans, dat was het resultaat uit een enquête dat werd gehouden in het Plus Magazine.

Verlaten om bij ziekte

Het was simpelweg, volgens de meeste lezers, bijzonder egoïstisch en gevoelloos om je partner te verlaten omdat hij of zij een ernstige ziekte heeft opgelopen. Drie op de vier van de ondervraagden geven aan dat zij het respect voor de persoon in kwestie zouden verliezen en één op de vier ondervraagden zouden hun vriendschap opzeggen.

De lezers maken overigens een klein onderscheid tussen verschillende soorten ziektes. Het verlaten van de partner om een handicap door een ongeluk of een ziekte als kanker wordt niet gezien als een geldig argument. Bij situaties waarbij de persoonlijkheid van de partner sterk verandert, spreekt men zich minder hard uit. Ook zijn de lezers die een dergelijke situatie van dichtbij hebben meegemaakt, minder fel dan ander lezers.

Gebrek aan waardering

Wat is nu precies dan de reden waarom sommige mensen, ondanks het sociale stigma, dan toch ervoor kiezen om hun partner te verlaten? Volgens therapeuten heeft dit te maken met een gebrek aan waardering.

Partners van een persoon die ernstig ziek is, moeten naast hun eigen verantwoordelijkheden ook de verantwoordelijkheden en de zorg van de partner op zich nemen. Daarnaast speelt ook de angst om iemand te verliezen en het gebrek van intimiteit een rol.

Toch komt het vrij weinig voor dat partners uit elkaar gaan vanwege een ongeluk of een ziekte. Volgens dezelfde therapeuten heeft dit niet met het sociale stigma te maken maar met het feit dat mensen in elkaar geïnvesteerd hebben en dus niet zo maar opgeven.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie