Winterdip? Voorkom een relatiedip!

1
1909
partner veranderen

De steeds kortere dagen, het koude en natte weer en het gebrek aan zonlicht kunnen ervoor zorgen dat we minder lekker in ons vel zitten. We zijn vaak moe, hebben moeite om ’s ochtends uit bed te komen, een gebrek aan levenslust en we zijn minder productief.

Zowel mannen als vrouwen snauwen elkaar meer af tijdens de winter. Dit is deels te verklaren doordat we in de winter vaker in een kleine ruimte zitten met weinig opties voor activiteiten. Maar ook de naderende feestdagen kunnen meer druk op je relatie leggen. Het verplichte bezoek aan schoonouders, het teveel geld uitgeven aan kerstcadeaus en de taakverdeling rond kerst kunnen leiden tot ruzies. Ook het drankgebruik tijdens de feestdagen en het gebrek aan tijd voor elkaar en de kinderen kunnen ervoor zorgen dat de emoties hoog oplopen.

Tips tegen die winterdip!

Naar buiten!
Probeer er een gewoonte van te maken om zo vaak mogelijk naar buiten te gaan zodat je serotonineniveau, een stof die je humeur beïnvloedt, en vitamine D op peil blijven.

Eiwitrijke voeding
In de winter hebben we van nature de neiging om veel koolhydraten en alcohol te nemen om zo ons humeur een boost te geven. Het is een manier van ons lichaam om het gebrek aan zonlicht te compenseren. Maar door steeds al die extra calorieën te nemen, voel je je op de lange termijn vaak schuldig. De oplossing is om voeding te eten die rijk is aan proteïne en die de productie van serotonine stimuleren, zoals mager vlees, vis, kaas en eieren.

Meer seks

In de winter hebben we vaak wat meer vet, waardoor we ons wat minder sexy kunnen voelen. Ook hebben we een verhoogd melatonineniveau, waardoor we eerder aan slapen denken dan aan seks. Zonde, want wanneer je in een vaste relatie regelmatig seks hebt, geeft dit niet alleen je relatie een boost, maar vergroot het ook je zelfvertrouwen.
Voor die intimiteit mag je best je een beetje moeite doen. Verruil je comfortabele kleding eens voor iets spannends. Zo laat je de ander zien dat je nog steeds aantrekkelijk voor diegene wilt zijn en geef je een mooi voorzetje voor die speciale avond voor jullie twee.

Zo voorkom je een relatiedip

Elkaar voor lief nemen is dodelijk voor elke relatie. Verdiep je in plaats daarvan weer in elkaar. Maak bijvoorbeeld eens een wandeling door de prachtig besneeuwde bossen en praat. Leuke dingen doen en mooie gezamenlijke herinneringen maken, versterkt jullie band.Voorwaarde is wel dat jullie de activiteit allebei leuk vinden.

Probeer in jullie drukke agenda’s ook eens tijd te vinden voor elkaar. Ga die dag uit eten, kook lekker voor elkaar, of ga bijvoorbeeld naar de bioscoop. Zorg erg er in ieder geval voor dat niemand aan jullie avondje kan komen.

Als jullie na een drukke werkdag thuis komen, geef elkaar dan eerst lekker een knuffel, voordat je elkaar vertelt hoe je dag was. Fysiek contact versterkt jullie band, dus profiteer daar lekker van.

1 REACTIE