Aanleg voor een verslaving?

verslaving erfelijk

We denken vaak dat mensen met een verslaving voor eten, alcohol of drugs dit zelf veroorzaakt hebben. Toch toont onderzoek aan dat dit niet het geval is. Vaak zit het in je genen of je verslavingsgevoelig bent. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij verslavingen. Ouders die gevoelig zijn voor verslavingen, krijgen vaak ook kinderen die verslavingsgevoelig zijn.

 Erfelijkheid

Kinderen die erfelijke aanleg hebben voor een verslaving hoeven niet per se verslaafd te raken. Het kind heeft enkel een grotere kans om verslaafd te raken. Een verslaving moet net zo gezien worden als een allergie. Iemand kan hier gevoelig voor zijn en hierdoor kwetsbaar zijn. Degene moet dan nog wel aan het product blootgesteld worden. Je moet leren hoe je verslaafd kan zijn.

In een verslaving zitten zowel componenten van erfelijkheid als van aangeleerd gedrag. Deze twee componenten leiden daardoor tot verschillende mogelijkheden van behandeling. Sommigen zijn mening dat een verslaving enkel aangeleerd gedrag is. Zij denken dat dit behandeld kan worden door iemand te leren dit gedrag te veranderen en te stoppen met het product. Degene die van mening zijn dat een verslaving genetisch bepaald is, zijn van mening dat iemand die eenmaal verslaafd is, altijd verslaafd blijft. Als behandeling hiervoor wordt vaak de hulp van een supportgroep aangeraden.

 Risico

De meeste verslavingen hebben een bepaalde erfelijke aanleg. Maar verslavingen voor eten, roken en alcohol hebben het grootste risico. Als één van de ouders een alcoholist is, is de kans dat het kind ook een alcoholist wordt vier keer zo groot. Wat ook uit het onderzoek is gebleken, is dat kinderen van ouders die alcoholist zijn, beter tegen alcohol kunnen en hun leeftijdsgenoten vaak makkelijk onder tafel drinken.

 Strategieën

Gelukkig zijn er strategieën voor ouders met een verslaving die willen voorkomen dat hun kind ook verslaafd raakt:

– Blijf met je kinderen praten. Eén van de belangrijkste oorzaken van een verslaving is het wegstoppen van gevoelens.

– Leef gestructureerd. Een kind dat volgens een bepaalde regelmatige structuur leeft, leert grenzen en balans.

– Geef het goede voorbeeld.

– Houd je ogen open. Zorg dat je op tijd in kan grijpen als het dreigt mis te gaan. Wees alert op plotselinge veranderingen.

Lees 5 reacties

5 reacties

 • Corrina

  Ben zelf zeer verslavings gevoelig, en heb alles al gehad, roken alcohol, medicijnen, behalve drugs, ben nu suikerverslaafd, maar mijn zoon is nu 30 jaar en heeft gelukkig niets van dit alles. Die doet alles met mate, drinkt weing, rookt niet en weet maat te houden met eten. Ben daar wel erg blij om.

 • Anoniem

  Ben ook verslaafd. Ik rook te veel. Drink veel. Gemiddeld toch zeker 8 tot 10 stevige glazen alcohol. En een pakje zware vannelle in de 2 dagen. Heb ook alles wel gehad. Speed coke xtc mdna wiet hash hero. Maar ben daar gelukkig helemaal van af nu. Wel slik ik iedere dag 70 milligram methadon. Hoop dat op n dag ook achter me te laten.

 • hannah

  Ben nog verslaafd. Drink 8 / 10 glazen alcohol per dag. Rook een pakje zware vannelle in 2 dagen. Heb ook alles gehad.tot heroïne aan toe. Gelukkig ligt die tijd al ver achter me. Wel moet ik iedere dag nog steeds 70 milligram methadon slikken. Want anders wordt ik alsnog ziek. Hoop dat ook dat op n dag voorbij is. Ben overtuigd dat verslaafd raken idd genetisch is. Maar lang niet altijd. Nieuwsgierig heid kan ook de aanleiding geven.

 • asfdasfasdf

  Ik geloof niet in verslaving, het is eigen keuze, STEEDS MAAR WEER.

  Zelf rook ik 2 gram wiet/dag, studeer aan de uni en ik heb een parttime baan. Sportschool, gezond eten en genoeg uren slaap.
  Doe ik iets fout? doe ik iets goed? Dat is mijn vraag, niet geschikt voor jouw antwoord.

  • André

   Volgens mij weet je het antwoord zelf ook wel donders goed en begrijp ik niet waarom je het toch deponeert naar anderen, als je het als iets voor jezelf ziet. Jij hebt duidelijk een probleem :).

Geef een reactie