Eetverslaving is een gedragsprobleem

eetverslaving

Een eetverslaving is een gedragsprobleem. Waar eerder gedacht werd dat de hersenen verslaafd konden raken aan specifieke voedingstoffen blijkt dit uit recent onderzoek niet het geval te zijn.

Eetverslaving

Mensen raken niet verslaafd aan bijvoorbeeld suiker of vet, maar ontwikkelen een psychologische drang naar eten. Deze ontstaat uit positieve gedachten die door de hersenen met eten geassocieerd worden. Mensen raken juist niet verslaafd aan de chemische bestanddelen in de voedingsmiddelen. Een eetverslaving is hierdoor te vergelijken met een gokverslaving en niet met een drugsverslaving.

Door deze resultaten is het belangrijk om de focus bij het bestrijden van overgewicht te verleggen. Waar eerder vooral de aandacht op de voeding zelf werd gericht, is het juist belangrijk om te kijken naar de mentale relatie met eten. Voor overgewicht wordt vaak een rationele verklaring gezocht. Eten krijgt dan vaak de schuld. Omdat overgewicht nu gezien kan worden als een gedragsverslaving ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor behandelingen.

Vaak wordt gedacht dat bijvoorbeeld suiker een verslavende werking kan hebben. Toch blijkt dit met de resultaten van dit onderzoek niet waar te zijn. Een voedingsmiddel of ingrediënt lijkt geen verslavende eigenschappen te hebben. Een eetverslaving is daarmee een gedragsprobleem.

Lees 1 reactie

Één reactie

  • Gaston

    heyik vindt ook dat je naar de dokter moet gaan en dan krijg je pileln en ook ga je dan naar de diebtist het is niet erg om dik te zijn of te dun want je moet blij zijn dat je nog leeft en zo mijn god Allah we kunnen hem alles vragen wat we willen en we moeten ons aan de islam houden dan komt alles wel goed inshallah en ik hoop ook echt voor jou dat je wat zwaarder wordt zo dat je je meer op je gemak kunt gaan voelen want dat is ook heel erg ontspannend maar ja doegggggg en suc6suc6suc6

Geef een reactie