25% Nederlanders heeft Sinterklaas stress

0
792

Een op de vier Nederlanders heeft er last van: Sinterklaas stress. Veel te drukke winkels, gedichten moeten maken en geen tijd om cadeaus te kopen zijn de voornaamste oorzaken van Sinterklaas stress. Dit blijkt uit onderzoek van Bol.com

Een op de vier Nederlanders heeft er last van: Sinterklaas stress. Veel te drukke winkels, gedichten moeten maken en geen tijd om cadeaus te kopen zijn de voornaamste oorzaken van Sinterklaas stress. Dit blijkt uit onderzoek van Bol.com

55% van de Nederlanders noemt drukke winkels als belangrijkste stressfactor. 40% krijgt het benauwd bij het idee dat er nog gedichten moeten worden geschreven. Dat 39% geen tijd heeft om cadeaus te kopen blijkt wel uit de last-minute drukte in de winkels vandaag. Iedereen is nog op zoek naar een leuk cadeau of suprise. Eenderde van de mensen geeft ook aan zich druk te maken om een leuke suprise te maken.

Ouders met kinderen, vrouwen en de lagere inkomens lijden dit jaar relatief het meest aan Sinterklaas stress. De eerste stresssymptomen ontwikkelen zich bij een meerderheid van de Nederlanders al ruim zes weken voor het Sinterklaasfeest. Gedichtenstress speelt vooral inwoners van de steden parten.

Zo lazen we op een forum: “Ik begin enigzins last te krijgen van sinterklaas stress. Ik ga morgenavond met wat vrienden sinterklaas vieren. En ben daarom al ruim een week bezig met het schrijven van een gedicht. Ik heb alleen totaal geen inspiratie. Krijg niks op papier en kom niet verder dan de standaard openingszin; “sint zat te denken wat hij… zou schenken”.

Ook voor kinderen kan de Sinterklaasperiode extra spanning opleveren. Voor de meeste kinderen is dit gezonde spanning, maar bij vooral kleuters kan een bezoek van Sinterklaas behoorlijke stress opleveren.

64% van de ouders vindt dat bij hun kinderen de laatste jaren de feestdagenstress gelijk is gebleven. Ruim 20% is van mening dat het minder is geworden omdat de kinderen meer worden ontzien bij het kopen van cadeaus. Bij 14% van de kinderen is de stress juist toegenomen omdat de detailhandel en met name speelgoedfabrikanten steeds eerder beginnen met de feestdagen, omdat ze door de commercie worden gek gemaakt of indirect worden aangestoken door de stress van de ouders.

Hoe kun je hiermee omgaan?
Angstige kinderen kun je langzaam aan Sinterklaas laten wennen door hem eerst eens op een veilige afstand te bekijken. Lees of kijk televisie samen over Sint en Piet. Kinderen moeten vaak huilen als het gezicht van Sint of Piet te dichtbij komt.